#moedersonderelkaar

november 10, 2009 on 7:30 pm | In ge | 34 Comments

Het is het gesprek van de dag. Wel of niet. Op Twitter las ik vanochtend eerst al iemand die haar zoontje vanmiddag liet vaccineren. Risicogroep. Gister kreeg ik al een mailtje van een andere mama, die het ook doet. Ook risicogroep. Kleuter valt op het randje van. Diezelfde risicogroep. En ook nog eens op het randje van die andere risicogroep, kinderen tot en met vier. Hij wordt namelijk vijf de dag na de laatste vaccinaties.
Belde m’n dinnetje vanmiddag en die doet ’t niet. Haar kindje is twee. En half.
Liep naar schooltje en hoorde ineens, nou, ben je er al uit? van weer een andere mama. Die er zelf al wel uit is. Zij laat haar twee meiskes, twee en vier, wel vaccineren.
Wel niet wel niet wel niet wel niet.
Het is ’t gesprek van de dag.
In mijn hoofd.

34 Comments »

RSS feed for comments on this post.

  1. Ik zeg op dit moment niet. Alleen maar vanwege het feit dat Kobus nooit ziek is. Plus dat de overheid het hier nog niet aanraadt, zoals in Nederland.
    Maar zeker weten doe ik het niet.
    Krijgt Kleuter normaal wel de gewone griepprik?

    Comment door Cisca — 10/11/2009 #

  2. Hier wordt dat gesprek ook dagelijks gevoerd. Lastig vind ik het!

    Comment door Aukje — 10/11/2009 #

  3. Tja, ik heb er eigenlijk weer een nieuw soort dilemma bij. Want nu zal ook Sim (2,5) in aanmerking komen. Maar laten we hem vaccineren? Hij mag dan met zijn leeftijd in de risicogroep vallen, maar heeft verder (nog) geen problemen met de luchtwegen. Ander geval, andere beslissing?

    Zeg Inge, ik laat Sterre dan wel vaccineren, de twijfel of ik er helemaal goed aan doe is er nog altijd hoor!

    Comment door Mimi — 10/11/2009 #

  4. volgens mij inderdaad ook echt een moeders-onder-elkaar-ding, want heb er nog geen vader meer dan 1 zin aan horen besteden (als het tenminste niet zijn beroep is ;))

    Comment door Hiskia — 10/11/2009 #

  5. O ja… moeilijk he? Ons gevoel gaat nu uit naar ‘nee’, omdat Liz geen luchtwegproblemen heeft normaal gesproken. Een vriendin met zoon van net 1 die vaak pufjes gehad heeft, doet het wel.
    Toch twijfelen we ook nog wel, hoor..
    Eerlijk gezegd had ik verwacht dat je blij zou zijn dat Kleuter er nog net in zou vallen. Dat het geen issue voor je zou zijn, gezien zijn wel/niet astma.
    Mag/Kan je de prik zelf ook halen? Ik wel.. Voor mezelf ben ik er ook nog niet uit, maar ik neig naar de ‘wel’.

    Comment door Jolanda — 10/11/2009 #

  6. Niet alleen in je hoofd. Of in ieder geval: in JOUW hoofd. EN ik word er gek van. Snap ook niet precies waarom ik twijfel. Zei het bij Toaske ook net: bmr en dktp laat ik geven als was het de meest logische zaak van de wereld. Maar ik weet het gewoon niet. Brecht is (voorlopig) gelukkig, want zes en bang voor prikken.
    En ik vraag me af… zie ik niet gewoon als een berg op tegen wachten op de prik in een lange, lange, lange rij met twee kinderen die zich gaan realiseren wat er gaat gebeuren en steeds zenuwachtiger worden.
    Zei ik al dat (nog) zo twijfel. En het erge is: de pappa is ook gaan twijfelen door mijn getwijfel. Muntje gooien maar???

    Comment door Yvonn — 10/11/2009 #

  7. Ik doe het NIET. En twijfel niet meer. Pas drie baby’s overleden aan inenting http://www.nu.nl/algemeen/2116933/drie-babys-overleden-inenting.html. Verschillende meiden aan die voor baarmoederhalskanker. En meer van dat soort narigheid…moet er niet aan denken…en dan nog de bijwerkingen ( en gevolgen op langer termijn zijn nog steeds niet bekend met deze prik) Oudste kreeg hier namelijk na eerste inenting stuipen…

    Comment door Nathalie — 10/11/2009 #

  8. Nathalie, gevolgen op lange termijn zijn er niet, aangezien het vaccin binnen 7 dagen door het lichaam wordt afgebroken. Maar dan is wel het immunsysteem H1N1-bestendig. En drie baby’s, het is afschuwelijk dat het gebeurd is, maar dat was niet deze inenting. Dat was DKTP. De kans op overlijden door H1N1 is veel groter dan door de vaccinatie…

    Henniewee. Ik was de moeder die vanmiddag wel liet vacineren. bij 1 van de drie. Want R is risicogroep, heeft flinke astma. Als hij er een longonsteking bovenop krijgt, het paradepaardje van de mexicaanse griep, ligt hij met zijn toch al niet bijster sterke imuunsysteen zo op de IC.

    De andere twee (5 en 10)? Vooralsnog niet. Die kunnen een griep wel aan. maar als het virus aggressiever wordt of weer muteert, dan krijgen ook zij een prik 🙂

    Comment door Francine — 10/11/2009 #

  9. Ik zou het ook alleen doen als je een zwak kindje hebt wat snel vatbaar is.
    Trouwens… die baby’s zijn niet overleden áán de vaccinatie.
    Media overdrijft een hoop hoor.
    Er was alleen een feit dat 3 baby’s zijn overleden die gevaccineerd waren.

    Comment door Janneke — 10/11/2009 #

  10. Ik neig ook het meest naar nee. En bij de ‘gewone’ prikken denk ik dus echt wel hèèl goed na! Ik volgde echt niet zomaar de ‘gewone’ procedure. Pas het neefje van vrienden overleden na de 9-jaars inenting. Dat zèt je wel aan het denken!

    Comment door Annemarie — 10/11/2009 #

  11. @Janneke: moet toch even reageren op je. Want zwart op wit dat het bij dat ventje wèl van vaccineren was! Zulke dingen zijn gewoon nooit zonder risico’s en daar wordt wel eens (te?) makkelijk over gedacht/ofwel, die info hoor je niet op het bureau.
    Ik vind wat je ook doet, zorg dat je er zelf achter staat.

    Comment door Annemarie — 10/11/2009 #

  12. Ik neig dus naar ja, en vriendje vindt het niet nodig. Maar, zegt hij, om jouw ongerustheid weg te nemen, doe maar wel. Tja, en da’s natuurlijk niet de goede keuze. Het gaat niet om mij, maar om het meisje waar ik zo vreselijk veel van hou en die ik het aller-, aller-, allerbeste wil geven. Misschien dus ook die vaccinatie. Pffft, wat een gedoe!

    Comment door Toaske — 10/11/2009 #

  13. @cisca, nee. nog niet. hij is nog te jong voor diagnose ‘astma’, maar alles lijkt wel die kant op te wijzen. dus wie weet in de nabije toekomst. ik heb astma en word dus wel elk jaar opgeroepen, maar ik neem ‘m nooit. dit jaar ook niet. mexicaanse griep is echter een ander geval, zeker gezien de schade die het aan kan richten in je longen. en dan dus vooral bij mensen die al luchtwegproblemen hebben. Kleuter en ik vallen daar allebei onder #iktwijfelnogevendoor ; )
    ik snap dat je kobus niet laat inenten. als ze nooit ziek is. als Kleuter nooit ziek was, zou ik ’t ook niet doen. overheidsindicatie of niet.
    @aukje, ik snap! je weet dus ook nog niet wat je gaat doen?
    @mimi, idd lastig, sim wel of niet ook vaccineren. wat ik al zei net, zie @cisca, als Kleuter nooit (..) ziek was, deed ik ’t niet.
    @hiskia, tweet die reactie even @Andersom_ ; )
    @jolanda, ik denk dat als ik Kleuter laat inenten, ik dan zelf ook wel ‘moet’. maar ook daar ben ik nog niet uit en de tijd gaat dringen..
    snap dat je voor Liz neigt naar nee.
    @yvonn, ooo ja, daar kijk ik ook niet naar uit. een hele hal vol blèrende kinderen, sommige die vast de mexicaanse griep al onder de leden hebben. en ander kinderleed. en dat dan allemaal lekker op elkaar gepropt..
    en de papa hier is op zich ook tegen..
    @nathalie, na eerste inenting tegen de mexicaanse griep?!! en nou doe je de 2e niet meer?
    dat over die baarmoederhalskanker-vaccinaties had ik nog niet eens meegekregen ook, erg man.
    het voelt ook echt als kiezen tussen twee kwaden!
    @francine, dat zeg je stellig. over die bijwerkingen op de lange termijn. waar heb je die info vandaan? (ben namelijk ook wel bang voor bijwerkingen op lange termijn..)
    fijn net te lezen dat het met R. goed gaat! hopelijk blijft dat zo!
    @janneke, Kleuter is helaas zo’n kindje met weinig weerstand dat vaak ziek is en altijd astmatisch reageert op elke verkoudheid..
    @annemarie, ook vreselijk nieuws zeg!
    en idd, ik wil er graag 1oo% achter staan. wat ik ook besluit. maar of dat gaat lukken..

    Comment door de mama — 10/11/2009 #

  14. @toaske, lastig hè. ik neig ook steeds meer naar ‘ja’, maar moet morgen toch nog even naar de dokter (voor mezelf) en wil haar toch nog even vragen ook.. en. dan. sterkte ermee ook!

    Comment door de mama — 10/11/2009 #

  15. Lijkt me heel verstandig om het even met de dokter te overleggen… en verder… wat je ook kiest.. als je er zelf achter staat is het goed. Ik zou naar ‘wel’ neigen!

    Comment door Marijke — 10/11/2009 #

  16. Lastig he, een keuze te moeten maken. Hier is Rogier nu ziek, echt ziek. Kwam benauwd uit school, en had hoofdpijn./ Ik dacht van de inspanning van het fietsen maar hij werd steeds zieker en kreeg steeds minder energie. ’s nachts ging hij ook vreselijk hoesten, niet normaal meer.

    Hij heeft griep, Mexicaans of niet in ieder geval de griep zei de huisarts. Rogier heeft nu pilletje die hem ( zijn eigen woorden) behoorlijk stoned maken. Ik werd vanochtend wakker met een zere keel en een dichte neus, ik begon begin van de avond te kuchten. Het zal toch potdorie niet……… Volgende week is het bij ons inenten en ik ga ja. Heb 2 weken geleden ook de gewone griepprik al gehaald. Rogier zou ook moeten maar ik vermoed dat hij odnertussen al voldoende antistoffen hebben opgebouwd dan. Dus daar twijfel ik nog beetje over. Thomas en Nic moeten trouwens ook. Alleen Friso valt niet in de risico groep hier in huis 🙂

    Hoe gaathetm et jou eigenlijk? Jij al weer een beetje opde been?

    groeten en een cyberhug, (die is tenminste virusvrij) Inge

    Comment door Inge — 10/11/2009 #

  17. goh, ik heb er voor mijn kinderen zelf helemaal niet aan gedacht (wist zelf niet dat ze tot de risicogroep behoren-die onder 5 jaar dan)Maar het zijn ook gezonde jongens die zelden ziek zijn of totnogtoe ziektes altijd in mildere vormen doormaken.

    Ik zou voor kleuter ook ‘ja’ denken als ik zo afga op deze blog. Hij is toch wel heel vatbaar en vaak (en meteen ook goed) ziek heb ik de indruk. Maar het is natuurlijk makkelijker spreken over een kind dat niet het mijne is…

    Comment door jennifer — 10/11/2009 #

  18. Ik hoef nog niet te beslissen, want zoon en dochter zijn 5 en een half. Maar ik zou het voor hen ook veel lastiger vinden te beslissen.
    Ik, met astma, doe het niet. Nu niet in elk geval. Heb er uitgebreid met huisarts over gesproken en ik volg mijn gevoel. Wel raadde ze me aan mijn medicatie goed te gebruiken en veel te luchten. En als ik ziek wordt, heel goed mijn luchtwegen in de gaten te houden.
    Tja….het wordt zo onderhand wel spannender vind ik, zeker met deze kwestie waar iedereen mee lijkt te worstelen.

    Comment door anouk — 10/11/2009 #

  19. @demama, Minister Ab Klink van Volksgezondheid op radio 1 vanochtend.

    Comment door Francine — 10/11/2009 #

  20. Ik denk dat inderdaad een ieder moet doen wat voor hem goed voelt. Ik heb mijn kids alledrie het gewone entprogramma laten volgen. Oudste kreeg na allereerste inenten stuipen. Vanaf toen vond ik het altijd wel eng. Er overlijden zeker wel kinderen door inenten…en ook ken ik een klein meisje van vier maanden die door de ineneting ziek werd ( de ineneting was de trigger ernstige bloedkanker)De artsen hebben dit zelf verteld aan de ouders ik vind dus dat de inentingen minder onschuldig zijn dan men doet voorkomen. Ook overlijden er inderdaad gezonde kinderen aan de 9 jaar prik. Daarnaast wie hoor je over de oorzaken waarom meer meisjes baarmoederhalskanker krijgen…de pil, tampons en wisselinde sexuele contacten…dus als ik dan moet kiezen tussen twee kwade en weet dat er echt meiden ( soms binnen paar uur) aan de inenting tegen baarmoederhalskanker overlijden…wie zegt dat mijn kind die ziekte ooit zal krijgen? Ik durf dat risico dus niet te nemen. Je kunt genoeg info vinden ook over de nadelen/gevaren van inenten…http://www.vaccinatieinformatie.nl/?p=40
    En er zullen mensen lakoniek over doen of zelfs ontkennen TOT het je eigen kind betreft! Moeilijk!! Ik hoop dat jij ook je keuze kunt maken waar je achter staat! Succes!!

    Comment door Nathalie — 10/11/2009 #

  21. Heb net nog gegoogled, maar hier in België behoren kinderen blijkbaar (nog) niet tot de risicogroep. Enkel mensen die echt al ziek of verzwakt of erg gevoelig aan de luchtwegen zijn.

    Comment door jennifer — 10/11/2009 #

  22. Wij neigen naar niet. Wel en niet inenten heeft allebei risico´s, maar wij zijn (zo goed als) nooit ziek, en ik ben ervan overtuigd dat de M griep een mediahype is. Waarmee ik niet wil zeggen dat de ziekte- en dood-gevallen verzonnen zijn, maar dat ik geloof dat de gemiddelde mens zich teveel angst laat aanjagen. Door alle media-aandacht.

    Comment door Jesca — 10/11/2009 #

  23. Iedereen neigt naar niet! Ik snap de onzekerheden maar ik zou in principe gewoon voor de JA gaan.
    Wij zelf hebben de stereo prik voor Miniman niet gedaan. Na een eerdere inenting, toen die nog Thiomersal en Squaleen bevatte (de laatste weet ik niet of die er inmiddels is uitgehaald) is ons kind veranderd van een gezond kind in een ziek kind. En niet alleen mijn zoon, maar na de zelfde inentingen waren er ook bij mijn zus haar 2 kids dusdanige complicaties dat ook die in het ziekenhuis belandde. Die zijn er gelukkig weer bovenop gekomen. Miniman zal nooit meer hetzelfde zijn. Maar toch roep ik volmondig Ja tegen vaccinatie. De meeste kids zijn hier helemaal niet gevoelig voor en de dood is erger! Wij zijn inmiddels aan het uitzoeken of in de normale vaccinaties de adjuvances eruit kunnen worden gehaald opdat Miniman alsnog een stereoprik kan krijgen. Want toch vindt ik het belang van die prikken groot!
    Succes met je overweging

    Comment door sillyme — 11/11/2009 #

  24. Dat gesprek van de dag, dat is het volgens mij alleen in Nederland. Hier hoor je niemand erover. Ik ken ook een hoop Duitsers en Oostenrijkers hier, die maken zich er ook niet druk om.

    Geen van ons drietjes krijgt de normale griepprik, dus die mexicaanse griepprik ga ik ook niet halen. De informatie over de gevolgen is mij te vaag. Voorbeeld, kinderen onder de 6 maanden krijgen de prik niet, want te gevaarlijk. Maar zwangere vrouwen in hun derde trimester krijgen hem wel. En het RIVM geeft zelf grif toe dat het spul dan gewoon in de bloedbaan van het ongeboren kind terecht komt. Dus twee weken na de bevalling mag het geen griepprik want gevaarlijk, maar 1 week voor de bevalling is geen probleem?? Het inentingsprogramma in Nederland staat de laatste jaren al onder druk omdat vaccinaties steeds minder effectief worden en steeds meer nare bijwerkingen hebben en het wordt er niet beter op met haastig in elkaar gezette, niet geteste vaccinaties tegen nieuwe griepsoorten of baarmoederhalskanker enz.

    Comment door José — 11/11/2009 #

  25. Vergeet ik nog toe te geven dat als mijn kind heel gevoelig was voor ziektes dat het dan wel weer een hele andere afweging zou zijn misschien. Peanut lijkt tot nu toe een hele goede weerstand te hebben, als hij veel en snel ziek zou zijn zou ik de prik misschien wel overwegen.

    Comment door José — 11/11/2009 #

  26. Mijn kinderen vallen niet onder de risicogrep en krijgen ook geen inenting. Zoonlief heeft zich daar zelf ook goed over uitgesproken.

    Comment door Redstar — 11/11/2009 #

  27. Niet alleen in jouw hoofd hoor, maar all over the place. Iedereen heeft het erover, iedereen heeft zijn mening. Gelukkig is elke beslissing de goede, als je er maar 100 % achterstaat. Toch?

    En offtopic: ja, we gaan ook constant op “vakantie”, een mens moet wat 😉

    Comment door Liesbeth — 11/11/2009 #

  28. Een dilemma is het. En zeker voor mamma’s met kindjes van 0 tot 4+
    Mijn kinderen behoren niet tot de (leeftijd)risicogroep (alhoewel jongste wel af en toe astmatische problemen heeft, maar daar heeft hij weer pufjes voor). Ik denk dat alle risicogroepen er verstandig aan doen om te vaccineren. En voor de overigen zeg ik: goed handen wassen en veel vitamientjes eten. En hopen dat dit afdoende helpt.

    Comment door Desire — 11/11/2009 #

  29. Het is een vreselijk lastig iets. Heb zelf alleen kindertjes boven de vier jaar, maar zou eerlijk niet weten wat ik zou doen als ze wel in de risicogroep zouden vallen.
    (Wat een reactie, zou hem net zo goed niet kunnen plaatsen..)

    Comment door Andrea — 11/11/2009 #

  30. wij doen het niet. Ik mag niet ivm ivf traject. Liefje moet eigenlijk wel want ze is hartpatient…maar wil niet…en Robijn is ondertussen vast al besmet geweest door oma…die de griep al heeft gehad. Dus we gaan niet. Al die troep die ze in je lijf spuiten. Er komt vanzelf wel weer een nieuwe griep daarna..en zo blijf je bezig met enten tot je lijf helemaal niets meer zelf oplost.

    Comment door maureen — 11/11/2009 #

  31. ik heb geen recht van spreken, want zelf geen kleine.
    ik neig naar ‘nee’
    ik wens je wel veel sterkte met de keus.
    ook andere moeders enzo.

    Comment door Maurice — 11/11/2009 #

  32. Euh, je e-mail heb ik niet nee. Ik zal het hier dus ff in een ouder berichtje posten 🙂

    pienterejongens.blogspot.com is het nieuwe plekje (niet paswoordbeveiligd of zo)

    Comment door jennifer — 13/11/2009 #

  33. Ik zelf zou het niet doen. Ik heb van dichtbij bijna iemand (mijn kleine neefje) zien doodgaan aan een vaccinatie. Daarvoor was ik het er al over eens: Voor mij dus zo weinig mogelijk inenten. Bepaalde stoffen worden wél afgevoerd en afgebroken, maar bepaalde -gif-stoffen ook niet. Net zoals fluor (giftig!)door ons lichaam niet kan worden afgebroken (en zich dus opstapelt in de beenderen, er staat ook niet voor niks op de tube dat je fluor NIET moet inslikken).

    Ik vind het te omstreden allemaal. Dat hele snelle aanwezig zijn van het juiste vaccin, de bangmakerij in de media, terwijl het een griep van niks is op dit moment. Wat las ik, er gaan 1000 mensen per jaar dood aan de normale griep in Nederland. En tot nu toe zijn er in NL nog geen 10 doodgegaan aan de mexicaanse griep, waarbij verreweg alle patienten al een onderliggende ziekte hadden. De MG en het vaccin is 1 grote mediahype en helemaal hip en hot. En ze praten je één groot schuldgevoel aan als je het al in je hoofd hebt je kind niet te laten inenten.

    Ik weet ook bijna al zeker waarom zóveel kinderen ”iets” hebben. De een is autistisch, de ander heeft een allergie..natuurlijk ”mag” ik dit niet zomaar roepen, maar mij maak je net wijs dat vaccins onschuldig zijn. Als je alleen al naar álle ingredienten van een vaccin kijkt. Brrrrrrr.

    Het verbaast me ook dat heel veel ouders zich niet écht verdiepen in vaccins. De kennis alleen maar putten uit de bronnen die de rest overschreeuwen. Er is echter geen eenduidend antwoord of iets goed is of iets niet. Als je écht in een risico-groep zit wegen de voordelen waarschijnlijk op tegen de nadelen. Zit je niet in een risicogroep (=je kind heeft geen aandoeningen en heeft een normaal afweersysteem) dan is de Mexicaanse griep niets anders dan een gewone groep. Zelfs milder als je het mij vraagt. Maar dan heb je natuurlijk weer het risico dat de nieuwe griep ernstigere vormen kan aannemen..

    Zelf peins ik dus niet over een vaccin.

    Comment door Roos — 15/11/2009 #

  34. Antigenen: Het aanbieden van een hoeveelheid antigenen veroorzaakt in meer of mindere mate het a-specifieke stress-syndroom, ook wel Gegeneraliseerd Adaptie Syndroom genoemd (GAS). Dit kan op verschillende manieren voor zwakke kinderen fatale gevolgen hebben.

    · Kwik: Kwik in vaccins kan vanwege zijn elektro-positiviteit (zinkgroep) – leiden tot ladingsverschuivingen binnen de moleculen van aminozuren en eiwitten. Dat kan dan weer leiden tot afwijkende ruimtelijke structuren van deze aminozuren en eiwitten, waardoor er onvoorspelbare stoornissen kunnen optreden van alle mogelijke lichaamsfuncties, waaronder ook enzymwerking en hormonale functies. Afwijkend geraakte lichaamseigen aminozuren en eiwitten kunnen ook weer als antigeen gaan werken.

    · Formaldehyde: Voor het inactiveren van virussen en bacteriën voor vaccins wordt formaldehyde gebruikt. Dit is een hormoonverstorende stof die tevens op verschillende manieren de kwaliteit van het veldcontact nadelig beïnvloed. Derhalve kan formaldehyde leiden tot ontwikkelingsstoornissen van het jonge kind, juist in een periode waarin het brein nog een enorme intensieve ontwikkeling doormaakt. Bekende ontwikkelingsstoornissen die in de eerste twee jaar na de geboorte nog kunnen ontstaan zijn: stoornissen in het autistische spectrum, ADHD, schizofrenie, de borderline-stoornis en andere stoornissen en mengvormen hiervan.

    Kwik en formaldehyde zijn lipofiel en stapelen zich daarom in het lichaam op en blijven dus in steeds grotere concentraties levenslang hun negatieve invloed op het functioneren uitoefenen. Hoe deze drie risicovariabelen op zichzelf en in combinatie met elkaar kunnen leiden tot allerlei stoornissen vanaf de eerste vaccinatie(s), wordt hieronder besproken.

    Comment door Zomaar iemand — 02/12/2009 #

Leave a comment

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Entries and comments feeds.