.you live, you learn

augustus 27, 2009 on 8:14 pm | In ge | 23 Comments

Kleuter leert dingen die ik nooit geweten heb. En ik ben toch bepaald niet van gisteren. Samen bladeren we door De Kringloop Van Water en De Vlinder en ik zie dingen die ik nog nooit eerder heb gezien. Ik lees voor wat ik zelf ook nog niet wist.
Kleuter vindt het allemaal even interessant. Met de nadruk op even. Want als we klaar zijn met De Vlinder, zegt ‘ie dat ‘ie dat boek toch wel Heel Lang vond duren. Terwijl de bieb vond, voorlezen vanaf ca. 4 jaar. En Kleuter is al half vijf. Geweest. En heeft een behoorlijke attention span.

Reuze leerzaam, dat opvoeden. Ik had natuurlijk ook beter op kunnen letten tijdens Biologie, Schei- en Natuurkunde, maar volgens mij is dit leuker. Ook al vindt de bieb, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar. Ik denk erover om daar een drietje voor te tekenen.
En die kijk- en leerboeken voor nieuwgierige jonge kinderen, zo heten ze, klik maar, zijn echt een Groot succes. Elke keer halen we wel weer een andere. Of twee. En als ik dan begin te lezen, zegt Kleuter, ik bèn een nieuwsgierig jong kind!
Nou.
Komt dat even goed uit.

Ik ook.
Geweest.

23 Comments »

RSS feed for comments on this post.

  1. Mooi logje, herkenbaar, dat van dat leren uit de boekjes voor de kinderen. Binnenkort leer ik weer uit de boekjes voor de kleinkinderen, ik kan niet wachten…

    Comment door kaatoo — 27/08/2009 #

  2. Leuk! Ga morgen gelijk in de bieb zoeken voor mijn jong nieuwsgierige kind! Kunnen broer en zus ze misschien voorlezen, twee vliegen in 1 klap!

    Comment door Nathalie — 27/08/2009 #

  3. Dat heet aandachtsspanne. Ja heus. Had je vast zelf ook kunnen bedenken.

    Maar. Ik ging dus in België wonen. En toen gaf ik ineens biologie aan studenten. Als pedagoog. Dan kocht ik zelf dus van die boeken voor nieuwsgierige kinderen. haha. En de meest gegeven feedback was. Mevrouw K. kan het zo goed uitleggen. Die begrijpen we tenminste. Yep.

    Comment door Astrid — 27/08/2009 #

  4. concentratieperiode is het letterlijk vertaald, en in het deens zeggen ze opmærksomhedsspændvidde

    Comment door Redstar — 27/08/2009 #

  5. Haha, geweldig dat kleuter dat steeds zegt. En ja, je leert soms ook dingen wanneer je met je kind meedoet. Dan denk je ineens: ‘o zit dat zo? Dat ik dat gemist heb!’

    Comment door Tina — 27/08/2009 #

  6. Hahaha, ik bèn een nieuwsgierig jong kind! Soms denk ik ook wel dat de scholen nu veel leukere lesstof hebben in vergelijking met vroeger.

    Comment door Toaske — 27/08/2009 #

  7. Je bent nooit uitgeleerd, zo zie je maar weer.

    Comment door Eline — 27/08/2009 #

  8. ik kom morgen nog eens lezen, want zit me dood te lachen om ‘kleuter is al half 5’
    typical keklog!

    Comment door maurice — 27/08/2009 #

  9. als ik nog leef, heet dát!

    Comment door maurice — 27/08/2009 #

  10. Ik verbaas me soms zo enorm wat Brecht allemaal van school ‘meeneemt’! Weet zoms ook doodleuk dingen tussen neus en lippen door te vertellen, die ik dus echt niet wist, alsof ze dat wist vanaf het moment dat de navelstreng werd doorgeknipt. En ik maar denken dat ze in die kleuterklas een beetje zitten te kleien, verven en liedjes te zingen…. (maar nog niet van alanis morisette)

    Comment door Yvonn — 27/08/2009 #

  11. Wat heb je dit ontzettend leuk geschreven!

    Comment door weblog Kleuternetwerk — 28/08/2009 #

  12. En dan worden ze nòg groter, en dan verbazen ze je nog veel en veel meer. met hun wijsheden. En dan wil je ze helpen met hun huiswerk en dan is het: “nèèhee mam..zo mòet het niet!” *zucht*

    Comment door Annemarie — 28/08/2009 #

  13. Allereerst, wat ziet je kop er mooi uit!

    Tijdens mijn pabo-studie leerde ik ook weer allemaal dingen ‘opnieuw’. Dingen die mij ooit vast ook verteld waren maar niet zijn blijven hangen. Het allerleukste is natuurlijk om de informatie uit het natuurboek in het echt op te zoeken, dat maakt het nóg boeiender!

    Comment door Mimi — 28/08/2009 #

  14. Gelukkig heb jij maar een geringe span of control nodig, want alleen kleuter om te managen en dat is een feestje. Misschien kun je die lesjes hier overschrijven want ik heb ook nooit zo geweldig opgelet en waarschijnlijk zijn er meer zoals ik 🙂

    Comment door Plato — 28/08/2009 #

  15. Alanis is goed he?

    Wij doen vooral nog aan het verscheuren van boekjes, Robijn dan. Ik hoop maar dat hij het lezen leert waarderen. ’t Is zo lekker…leuk en leerzaam.
    Heel leerzaam dat opvoeden. Ik ga straks anti-opvoeden. Vies worden en vingerverven

    Comment door maureen — 28/08/2009 #

  16. Heerlijk om mama te mogen zijn van een nieuwsgierig jong kind. Zo leer je zelf ook nog het een en ander en dat is nooit weg, natuurlijk.:-)

    Comment door Trui — 28/08/2009 #

  17. De deur naar knowledge gaat nooit dicht, godzijdank. Het is een van de rijkste kamers van ons leven, van jongsafaan hunkeren we ‘naar willen weten’ want van daaruit ontwikkelen we ons naar uieenlopende richtingen, verrassen we ons met nieuwe inzichten, verbazen we ons over andere mogelijkheden et cetera. Een heel fijn weekend jullie drie.

    Comment door Marius — 28/08/2009 #

  18. Half vijf???
    Oh das interessant…dan heb ik een zoon van ruim half zes, grappig! Ook ik vandaag weer iets geleerd 😉

    Comment door Kids Vaessen — 28/08/2009 #

  19. Voorlezen is leuk! Zeker als kinderen reageren. Nieuwe boekjes zijn leuk, maar ook oude boekjes. Kinderen zijn dol op herhaling!

    Comment door Henrike — 29/08/2009 #

  20. Die van mij gaan ook altijd rechtstreeks naar de info-afdeling in plaats van naar de prentenboeken 🙂 Volgens de iq-test heeft jona een concentratie en werkhouding van een kind van 6,5 maar bij lange boeken (voor vierjarigen) klaagt hij nu en dan ook wel es dat het toch wel erg lang duurt :p

    Comment door jennifer — 29/08/2009 #

  21. Grappig he, dat je er achter komt hoeveel er allemaal weer is weggezakt. Kom je idd pas achter als je kind weer naar school gaat 🙂

    greetz, Inge

    Comment door Inge — 30/08/2009 #

  22. Nieuwsgierigheid prikkelt de mens en dat is een groot goed, maar als men later te veel weet zal de wereld ook veel van je vragen.

    Comment door Erwin Troost — 30/08/2009 #

  23. Zo leer je nog eens wat! Ideaal!

    Comment door Marieke — 31/08/2009 #

Leave a comment

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Entries and comments feeds.