24hrs

november 15, 2007 on 6:31 pm | In Alledaagse d'Inge, Bla bla bla | 34 Comments

Hij zit op de bank. Kijkt Sesamstraat. Terwijl ik, vanachter de computer, naar hem kijk, zie ik buiten de maan heel even tussen de donkere wolken door. Een heel dun maantje, maar niet minder betekenisvol. Vooral omdat ‘ie zo even tussen de wolken door schijnt. Precies toen ik keek.

Hij heeft ‘een beetje een zere buik’ en ik weet niet wat ik er mee aan moet. Hij lijkt niet echt pijn te hebben, maar vooral niet te willen poepen. Want. Op de wc poepen vindt ‘ie toch nog een beetje spannend. In de luier poepen wil ‘ie ergens eigenlijk ook niet meer.

Net als ik begin met koken, begint ook het Sinterklaasjournaal. De reden dat de televisie aan stond. Want. Peuter had laatst een voorstukje gezien en was helemaal enthousiast van ‘die rode mevrouw’. En van het feit dat ze daar de stoomboot lieten zien. Dus had ik m’n telefoon-wekker gezet. Iets te vroeg. Zodat ‘ie ’t in ieder geval niet zou missen. Maar hij helpt ook graag met koken. Twijfel, twijfel. Dieuwertje wint.

Terwijl ik me uitleef met Italiaanse kruiden, paprikapoeder en zeezout, om de aardappeltjes nog een béétje te laten smaken (ik ben Zo Geen aardappel-eter), komt dan eindelijk de stoomboot in beeld. ‘MAMA !!!,’ roept ‘ie heel hard.
‘De stóómbóót,’ fluistert ‘ie er achteraan.
Ik draai de kipsatéschnitzels (want. Die vindt Peuter zo lekker.) snel om en kom even bij ‘m zitten. Probeer één en ander een beetje toe te lichten, maar word er weer eens een beetje emotioneel van. Hè gatver, moet ik nu zelfs om een paar Pieten die kadootjes inpakken al janken ? Ik dacht dat de blije kindergezichtjes bij K3 het toppunt al waren.
En ik loop maar weer terug naar de keuken. Gooi een blikje Mexico Mélange in de pan (want. Peuter.) en vraag me af waarom Bonduelle die crispy mais hier niet doorheen flikkert.

Even later zitten hangen we samen op de bank voor de TV. Cars. Wànt. Hij is de hele dag lief geweest en ik al een hele week ziek. Dat vooral. Dit is de tweede keer dat we dat ‘eten met je bord op schoot’ oefenen en hij heeft ‘m al aardig te pakken. Niks mis mee, zeg ik. Dat jong moet ooit ook op kamers en als ‘ie op z’n ouders lijkt, heeft ‘ie dan ook geen cent te makken en een tafel is duur. (Die TV kan ‘ie van ons wel mee krijgen.)

Na het eten help ik hem nog even herinneren dat papa vandaag laat is en hem een kusje komt brengen als ‘ie slaapt. Geen probleem.
Ik kietel ‘m totdat ‘ie niet meer bijkomt van het lachen en nog een dikke tien minuten na moet giebelen. Ondertussen ruim ik de boel in de keuken op.
We spelen nog even samen met de autootjes voor ‘ie naar bed moet. Dat wou ‘ie liever dan in bad. Hij gaat lief slapen. Als het lieve, zoete, brave kind wat ‘ie meestal is.

Ik knipper twee keer met m’n ogen en de avond is al voorbij. Draai me nog twee keer om en de nacht is voorbij. Bel even een dik uur met m’n zus en het is alweer tijd om Peuter op te halen van schooltje. Sms m’n neefje nog even hoe vet cool het is dat ‘ie een nieuwe mobiel èn AVI 8 heeft ! Hij smst terug. ‘Dankje’.
Jufffie vertelt hoe Peuter een headbangende mama nadeed. Ik mompel iets over hoe je van ziek-zijn rare dingen gaat doen. Ook vertelt ze hoe hij een nieuw kindje, die het allemaal toch nog erg spannend vond, had geholpen. Kanjer.

We halen snoepjes en twee supermooie autootjes voor tachtig cent. Want. Zie boven.
Eten, slapen, spelen en alweer is het bijna tijd voor het Sinterklaasjournaal. Ik zet de TV aan. En vraag me af, hoe het toch kan dat ik elk klein detail lijk mee te krijgen, maar de tijd mij toch ontglipt. Wat doe ik verkeerd ?

34 Comments »

RSS feed for comments on this post.

  1. Een klein lepeltje olijfolie doet wonderen voor luier en pot!

    Comment door Redstar — 15/11/2007 #

  2. Ik geloof niet dat jij ook maar iets verkeerd doet. Wat zeg ik, ik weet het zeker!

    Comment door Toaske — 15/11/2007 #

  3. Dat ligt niet aan jou. De tijd ontbreekt gewoon. Gebrek aan belang eraan heet dat.

    Comment door Jan Hamelink — 15/11/2007 #

  4. Tjonge, dat heb ik nou iedere maandagmorgen. En tegelijkertijd kan ik me dan exact hetzelfde afvragen 😉 Ik hou mezelf maar voor dat ik het heus niet verkeerd doe. (want.iedereen heeft er dus blijkbaar last van) Dat geldt ook voor het eten koken. mn gevoel zegt dat ik ieder uur een maaltijd in elkaar zit te breien, de klok leert me anders 😉 en soms (nooit gedaan, vandaar misschien)zou ik ook heus de maaltijd wel is op de bank willen nuttigen, maar zie jij het voor je met 6 man? Ikke niet dus..hahhaa
    Super stukje geschreven!

    Comment door annemarie — 15/11/2007 #

  5. Jij doet niets fout.
    De tijd, die gaat te snel.
    Dat is alles.

    Comment door Aukje — 15/11/2007 #

  6. Hoi Inge
    Ja dat de tijd je ontglipt komt gewoon omdat het gezellig is bij jou.
    Je kent toch die spreuk toch wel: gezellig heid kunt geen tijd
    Groetjes Rinus

    Comment door Rinus — 15/11/2007 #

  7. Kijk, dáár heb ik nou ook last van.

    Comment door Geartsje — 15/11/2007 #

  8. je moet je hersenpan meer rust geven. hoe meer je aan info opneemt, des te meer je gedachten verbrokkelen, des te meer de tijd verkruimelt…. maar waarom zeggen oude mensen dan altijd dat de tijd zo snel gaat… hmmm die slaan mogelijk door naar de andere kant… uhh.. ik bezin mij nog op het feit of mijn theorie ook maar enigzins hout snijdt. tot die tijd… je moet je hersenpan meer rust geven ofzo…

    Comment door mama muis — 15/11/2007 #

  9. Je stukje is zo in het ‘nu’ geschreven, dat je inderdaad zou zeggen dat de tijd je juíst niet ontglipt.
    Het is toch best nog wel een kunst om écht van een moment te genieten en je bewust te zijn van het beleven van dát moment. Leven we niet allemaal teveel met ons hoofd in de (nabije)toekomst of dan weer teveel in het verleden?

    Comment door Mimi — 15/11/2007 #

  10. “Sometimes I cry a lot for no reason” …is absoluut de mooiste zin uit de film Punch drunk Love en de enige die mij bijbleef.

    Comment door Frank — 15/11/2007 #

  11. ik lees uit dit verhaal, dat je vooral van elk moment geniet, daarom onthoudt je ook zoveel. en tja, de tijd gaat snel.
    wat zou je fout doen dan? je leeft, je geniet, je bent gelukkig, ik kan geen foutje ontdekken hoor. (oke heel eerlijk IEDEREEN maakt fouten, maar dat mag, ik kan ze alleen in dit verhaal niet vinden)

    Comment door margriet — 15/11/2007 #

  12. Hier vliegen de dagen ook om. En ik had me nog zo voorgenomen om extra van mijn lange verlof te genieten. En nu is het al bijna om…..:-( Maar ik geniet wel hoor. En jij volgens mij ook heel erg.

    Comment door Miriam — 15/11/2007 #

  13. Frsio vond hetpoepen op de wc ook zo moeilijk. Wilde eigenlijk het liefst in een luier. Toen heb ik een gat in de luier geknipt en als hij aangaf te moeten poepen deed ik die luier om en dan ging hij wel op de wc zitten en het poepie viel dat tóch op de wc 😉 Hij vond het erg fijn en na een paar weken mocht de luier afblijven…….. Ideetje?

    Het sinterklaasjournaal staat hier natuurlijk ook aan. Zo spannend allemaal weer…… Enne time flies, hou op, mijn oudste is al 16 en zoent druk met meisjes………. Pffffff, en toch heb ik niet geslapen ondertussen. Als je kindje geboren is zeggen anderen vaak: “Geniet er maar van, ze zijn zo groot” en dan denk je: Jahaa natuurlijk geniet ik, maar het is wel echt waar………..

    groetjes en voelt de headbangende moeder zich al wel wat beter?

    Comment door Inge — 15/11/2007 #

  14. Het is een kunst te genieten van het moment (zoals jij dat kunt) en tsja, time flies… en jongetjes van (bijna) 3 hebben geen luier meer aan behalve als er gepoept moet worden.

    het is een wondere wereld.

    Comment door Mir — 15/11/2007 #

  15. Wat kun jij hele eenvoudige dingen mooi beschrijven zeg. Mijn complimenten!

    Dus… Dieuwertje is nog steeds in 🙂

    Comment door Mo — 15/11/2007 #

  16. Ja. Razendsnel gaat het. Toch fijn dat je elk detail in ieder geval meekrijgt.

    Leuk om te lezen.

    Comment door Jelle — 15/11/2007 #

  17. Wat een mooie vraag stel jij daar aan het eind. Daar kan geen antwoord tegen op.

    Het bewijst wel hoe je geniet van je kind en van je leven. Daarom zal die tijd wel snel lijken te gaan.

    Maar het enige antwoord dat ik kan bedenken: jij doet helemaal niets verkeerd. Je leeft een mooi leven en dat is goed. Blijf er maar lekker van genieten. Dat verdien je.

    En blijf daar vooral over schrijven. Want dat verdienen WIJ.

    Comment door plato — 15/11/2007 #

  18. zou het dáárom zijn dat ik nu reageer ?? probeer de tijd in te halen ???
    mieters …bedoel mijters natuurlijk…doe ik het fout ;)))
    kijk morgen maar weer saampies …laatste vogellog ..probéér iets anders te scoren …maar vogels boeien mij zo …studie hé !!
    truste en héél fijn weekend ..ik sudder nog effe griepig door .. 😉

    Comment door lenie — 16/11/2007 #

  19. Mis ik nu zoveel of maak jij zoveel mee in 24hrs? En hoe krijg je het voor elkaar om het allemaal later nog eens in zinnen samen te vatten! Een kunst moet ik zeggen.. 😉

    Comment door bl@nkie — 16/11/2007 #

  20. Ja dat is zo ! De tijd ontglipt ons . Maar jij houdt het bij op een weblog en kan alles later terug lezen.En wanneer je het dan later weer leest kun je de sfeer weer terughalen . Je zou alles wel moeten printen want stel dat blogger nog een keer crasht of id. Wat zou dat zonde zijn toch ….. Zeg Inge wil hij ook niet op het peuterpotje poepen ? Is dat beter want hij moet het niet steeds ophouden natuurlijk !

    Comment door Julia — 16/11/2007 #

  21. Heerlijk wat kan jij toch schrijven, en zo lekker om te lezen.
    Geniet maar lekker van je peuter en alles wat hij doet.
    En ja de tijd gaat erg snel, maar als je geniet merk je er niks van…

    Comment door Cyber Oma — 16/11/2007 #

  22. Hmm liefde…

    Comment door Marijke — 16/11/2007 #

  23. Nu het over de tijd gaat, werd het de hoogste ‘tijd’ te ontlurken.. Al een paar weken lees ik regelmatig mee en kom steeds weer terug. Herkenning in je verhalen, bewondering voor je schrijfkunst.

    En ja. Ondanks dat de tijd je soms zo ontglipt, je bent je er in ieder geval van bewust. En dat lijkt mij géén verloren moment, toch? Morgen, straks, nu weer een nieuwe tijd om vast te grijpen én te beleven. Had je zoon een tijdje terug ook niet iets moois over beleven gezegd? Zo moeder, zo zoon 😉

    Comment door Annelinde — 16/11/2007 #

  24. Genieten van peuter, van elk klein detail, is heel intensief. Daardoor lijkt de tijd je te ontglippen. Het is geweldig dat je alles opschrijft, want hoe ouder peuter wordt, hoe meer je van deze details gaat vergeten. Geloof me, ik heb 4 zonen groot zien worden en dacht dat ik alles wel zou onthouden, maar helaas.
    Blijf alles gewoon doen als je doet, niets mis mee!

    Comment door trui — 16/11/2007 #

  25. Ik herken dit gevoel heel erg. Je hebt me voor vandaag geïnspireerd!

    Comment door Gerhard — 16/11/2007 #

  26. De tijd is
    te traag voor wie wacht,
    te snel voor wie bedeesd is,
    te lang voor wie treurt,
    te kort voor wie zich verblijdt.
    Maar voor liefheeft,
    is de tijd eeuwig.

    Comment door Jé†t¥ — 16/11/2007 #

  27. Toen Jonah in Dedemsvaart logeerde wilde zijn poepie óók niet komen maar nadat hij een plak ontbijtkoek had gegeten wat hij overigens erg lekker vond kwamen er wel 2 en ook nog zonder moeite dus…….kun je allicht proberen xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx mama

    Comment door mama — 16/11/2007 #

  28. @redstar : olijfolie krijgt ‘ie wel. of bedoel je letterlijk een lepeltje pure olijfolie ? dat lijkt me best eh… niet lekker. heb nu eerst ontbijtkoek gehaald en cruesli met extra vruchtjes en vezels.
    @toaske : wat lief. dank je.
    @jan : ? gebrek aan belang eraan ?!! volgens mij begrijp ik ’t niet helemaal…
    @anne : eh… dat moet iig wel een hele grote bank zijn ? 😉
    @aukje : dat denk ik ook… dat van die tijd.
    @rinus : zou het zo simpel zijn ? time flies when you’re having fun ?
    @gearstje : o ja, zeker met èn een peuter èn een baby… gaat de tijd nog veel meer snellerder, denk ik…
    @mama muis : daar heb je zeker wel een punt. denk ik.
    @mimi : volgens mij snap jij het dubbele… vreemd hè ?
    @frank : 😀
    @margriet : idd. iedereen maakt fouten. en waarschijnlijk gaat bij iedereen de tijd ook zo te snel…
    @miriam : genieten doe ik zéker !
    @inge : de ‘headbangende mama’ (hihi) voelt zich idd al weer wat beter 😀 de laatste snotjes zullen waarschijnlijk pas tegen de lente weer verdwijnen 😉
    @mir : mijn jongetje van bijna 3 heeft ‘m dus nog wèl aan… maar ja… als de tijd zo blijft vliegen, is dat zo ook al weer verleden tijd…
    @mo : dank je ! en ja, dieuwertje… maar ik denk dat het niet uit had gemaakt wie het presenteerde, hoor !
    @jelle : soms als ik zoiets teruglees, lijkt het langer te duren nog dan het in werkelijkheid ging !
    @plato : ook dank. en ben bezig met denken over je verzoeklog hoor !
    @lenie : beterschapjes. en zal straks ff kijken met Peuter naar je gevleugelde vriendjes 😀
    @blankie : ook dank !
    @julia : potje al geprobeerd, maar dan doet ‘ie ’t toch nog liever op de wc… ach, het komt wel… en dat van dat printen is een idee. of iig een soort van back-up branden ofzo !
    @cyber oma : ook dank !
    @marijke : ja 😀
    @annelinde : leuk dat je ‘ontlurkt’ (wat een vreselijk woord hè !) en dank je 😀 en idd… zo de mama, zo de Peuter 😉
    @trui : alsof ik m’n zus hoor ! met ook 4 zonen…
    @gerhard : 😀
    @jetty : voor wie liefheeft, zou de tijd soms stil moeten staan… vind je ook niet ? 😉

    Comment door de mama — 16/11/2007 #

  29. @mama : heb ik dus psies net gekocht en hij heeft al een dikke plak gehad ! xxxxxxxxxxxxxxxxxx terug !

    Comment door de mama — 16/11/2007 #

  30. Tegen het einde van het jaar gaat bijna iedereen zich afvragen waar de tijd blijft! Straks als het weer bijna maart is, heb je nergens last meer van!Hoop ik.

    Comment door Lien — 16/11/2007 #

  31. Tijd gaat inderdaad snel. Knap van je dat je nog zoveel details meekrijgt! Vaak gaat alles op de automatische piloot… zonde.

    Comment door Marieke — 16/11/2007 #

  32. Weetje dat ik door jouw stukjes juist het gevoel krijg dat de tijd aan míj voorbij gaat en dat ík niet genoeg van mijn kindjes geniet?! Zoals jij elk detail lijkt te registreren…

    Comment door Karen — 16/11/2007 #

  33. Tijd is niet belangrijk. Het heeft dan ook weinig zin om er mee bezig te zijn. Wat je in die tijd DOET telt.
    Zie het als een compliment..

    Comment door Jan Hamelink — 16/11/2007 #

  34. Tijd vliegt, ik zou soms wel eens willen dat er meer uren in een dag zouden zitten. nog meer uurtjes om te genieten… time flies when your having fun em dat hebben we toch iedere dag met je kind.

    Comment door San — 18/11/2007 #

Leave a comment

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Entries and comments feeds.