.de tijdmachine

februari 6, 2016 on 7:43 pm | In ge | 4 Comments

Er zijn allerlei dingen die ze je niet vertellen wanneer je voor ’t eerst zwanger bent. Je wordt vooral veel gefeliciteerd, op zich terecht, en half grappend zegt er eens iemand dat ’t straks wel gedaan is met dat uitslapen en je hebt nog niet half door hoé waar, dus je lacht schaapachtig terug, want schaapachtig lachen is je ding sinds je zwanger bent. Vervolgens braaf toch maar naar zo’n puf-cursus, want ja nou ja. Daar vervelen ze je dan door uren te zwetsen over kwaaltjes, hormonen en borstvoeding en er wordt min of meer tussen de koffie en de koekjes door nog even een fijne bevallingsvideo opgezet en succes ermee. Puf puf puf puf puf puf puf.

Maar dan. Na zestienduizend keer puf puf puf puf puf puf puf en waar hadden ze die drugs die die vrouw in die video had verstopt dan in dat kraakpandziekenhuis?, dan ís zo’n kind er. En je doet je uiterste best, je hebt lief, je zorgt, voedt op, je bent consequent, je maakt er een feestje van, en de mensen zeggen, ‘geniet ervan, het gaat zo snel’, en je denkt, hmhm, en dan gaat het naar De Basisschool.
En wat ze je dus niet vertellen, niemand nie, maar ik vandaag dus wel, De Basisschool is stiekem een Tijdmachine.
Jawel!
Vanaf het moment dat je je kind daar aflevert, gaat de tijd twee tot wel twintig keer zo snel. Zo zit ‘ie in groep één, zo in groep acht. Zeven jaar, poef weg. Of nou ja, niet helemáál weg, je was er nog wel en zo en je had lief, je zorgde, voedde op, was consequent, maakte er een feestje van, maar ondertussen vloog de tijd je aan alle kanten om de oren. Niks niet geniet-ervan-het-gaat-zo-snel, meer riemen-vast-daar-gáán-we!-snel.
Die eerste schooldag, tranen in je ogen en een brok in je keel, twee keer knipperen, drie keer vallen, eindelijk eens een keertje goed dronken worden weer en ineens gaat het op kamp. Echt. Ik heb de nieuwsbriefmail met data, rekeningnummer en gebrek aan interpunctie al binnen.
En de tranen al weer bijna in m’n ogen.

4 Comments »

RSS feed for comments on this post.

  1. Ik snap het gevoel grotendeels wel. Al heb ik nog geen kinderen, ik herken het heel erg met mijn half zusje die dit jaar ineens alweer examen doet voor de Havo.

    Ik vraag mij echt af waar de tijd blijft en of ik inderdaad niet terug kan naar haar geboorte zo nu en dan!

    Comment door annouska — 06/02/2016 #

  2. @annouska, als je dat nu al zo erg hebt, dan kan dat nog wat worden later! 😉

    Comment door de mama — 07/02/2016 #

  3. Ja ing, de dagen vliegen voorbij. Gelukkig geniet je er volop van maar dan nog…. De kinderen groeien fysiek en mentaal en als ouders groei je langzaam mee maar net een tikkie langzamer….
    En het lijkt wel alsof ze nog harder groeien op t voortgezet. Je knippert met je ogen en ze doen al weer bijna examen. Sta je weer met een brok in je keel te gloeien van trots….
    Take care!

    Comment door Inge — 07/02/2016 #

  4. @inge, ik dwing mezelf maar om toch weer wat meer in het nu te leven. als in, ze zijn nog niet eens begonnen met oefenen voor de musical! 😉

    Comment door de mama — 11/02/2016 #

Leave a comment

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Entries and comments feeds.