.over Liefde

juni 28, 2009 on 7:27 pm | In ge | 32 Comments

Kun je Liefde altijd voelen? En als je het niet voelt, is het er dan niet?

Het lijkt me lastig, to say the least, als je moeite hebt met Liefde uiten. Mensen die de woorden ik hou van jou weinig uitspreken, die dingen zeggen als, dat wéét je toch, of zelfs dat niet. Liefde heeft misschien geen woorden nodig, mensen hebben dat wel. Zeker bij twijfel, onzekerheid, of gewoon op een slechte dag.
Of juist op een goede.

Nog lastiger lijkt het me, als je moeite hebt met Liefde ontvàngen. Als je het niet kunt voelen, daar waar ’t er wel is. En iedereen heeft zo z’n eigen verwachtingen bij Liefde. En als we teleurgesteld zijn in andermans Liefde, hoeveel zegt dat dan over ons en hoeveel over de ander?
En hoeveel over Liefde?

32 Comments »

RSS feed for comments on this post.

 1. *strong and lasting kind by rory block.

  Comment door de mama — 28/06/2009 #

 2. Geweldig nummer en hm geen liefde voelen. Ik voel altijd liefde voor iemand. Dat houd mij drijvende.

  Comment door Erwin Troost — 28/06/2009 #

 3. Krisnamurti zou zeggen: Love is not the problem, but thinking about love, that’s the problem.

  Comment door Pascal — 28/06/2009 #

 4. Ik heb daar wel moeite mee, met het zeggen van die woorden. Het is mij ook nooit gezegd geweest, maar ik heb de liefde wel altijd gevoeld. En heb die woorden dus nooit gemist.

  Alhoewel ik dus nooit ‘ik hou van je’ zeg tegen mijn jongens hoop ik wel dat mijn acties voor zich spreken.

  Comment door jennifer — 28/06/2009 #

 5. Sjemig, wat een vragen. Terechte vragen zelfs denk ik. Liefde, wat is nou liefde? Liefde voel je voor een groot deel, maar ik denk dat men liefde ook wel verstandelijk beredeneert. Want, men weet wat hoort en wat niet en hangt daar verstand / gevoel aan vast. Denk ik.
  Vraag me nu wel de reden van dit logje af. Gewoon een mijmering of iets uit je persoonlijke leven?

  Comment door Toaske — 28/06/2009 #

 6. Liefde… nee daar ik niet zonder.. geven en nemen 😉

  Comment door Marijke — 28/06/2009 #

 7. Onvoorwaardelijke liefde, dat is het mooiste en pas echte liefde!

  Comment door Janneke — 28/06/2009 #

 8. Best heftig logje..
  Tja, wat kan ik er van zeggen.
  Zelf voel ik de liefde naar mijn Liefde in een golfbeweging. De ene periode een meer dan de andere periode. En als ik in ‘de andere periode’ ben, weet ik dat de liefde er is, ook al voel ik het eventjes niet zo heel erg. En dan praten we en weten we dat we samen liefde zijn. Om het vervolgens even later weer heel erg te voelen allebei en weer verliefder te zijn dan ooit. Heerlijk.
  En ja.. ik wil het vaak horen. Niet alleen voelen. Als het gezegd wordt, voel ik NOG meer!

  Comment door Jolanda — 28/06/2009 #

 9. In mijn huwelijk kon ik het niet zeggen, in de relaties ervoor ook niet. Uiten, daar had ik teveel eerder opgelopen blokkade’s voor. Hoe typisch (of niet) dat juist ik, die nu zoveel liefde kan voelen en uiten en wil geven, iemand getroffen heb die zo enorm gekwetst is in de liefde dat het hem niet meer lukt om het te uiten en zelfs zich er aan over te geven. Zou het mijn weggetje zijn, om nu hem te ‘genezen’, nadat ik eindelijk mezelf ook genezen heb? Ik hoop het, maar ik vraag me wel af hoelang die weg is en of ik hem moet blijven gaan…

  (kortom, ik denk hier regelmatig over na allemaal dus)

  Comment door Karen — 28/06/2009 #

 10. Soms voel je de liefde even niet, maar het is er wel. En als je het even niet voelt, heb je het vertrouwen dat het er wel is. Dat denk ik echt.

  Comment door Stoere Schrijfster — 28/06/2009 #

 11. Ik heb nog geen lief. Wat zegt dat over mij? Dat ik nog niet toe ben aan de liefde die ik wens, omdat ik zelf nog niet zo ver ben. Liefde is onderweg.

  En terwijl, zijn mijn kind en ik erg lief(de) voor elkaar.

  Comment door Yvonne — 28/06/2009 #

 12. Als je goed in je vel zit, lekker jezelf bent en openstaat voor de liefde van anderen, dan komt het met de liefde volgens mij helemaal goed 😀

  Comment door Desire — 28/06/2009 #

 13. Ik heb wel woorden nodig ja, soms tikkeltje onzeker in die Liefde. Pfff…

  Comment door Marieke — 28/06/2009 #

 14. liefde is niet alleen maar (ver)woorden van de woorden. Want sommige roepen tegen !iedereen! ik hou van je. (tenminste waar wij vandaan komen roepen we tegen iedereen ik hou van je, mis je en al dat soort onzin, terwijl we er niet veel van menen) Het gaat om de intentie, soms zegt een kopje thee maken voor iemand, een leuke attentie, een film uitkiezen, een boek, een hand die je hand vastpakt meer dan die woorden! Dat zijn tenslotte maar woorden….. respect kunnen opbrengen, begrip tonen zeggen mij meer dan die woordjes an sich!

  Comment door sillyme — 28/06/2009 #

 15. Liefde kun je altijd voelen. Ook al je kwaad bent, of verdrietig – want zolang je dat nog wordt, op Die Ander, is er Liefde. het tegenovergestelde van Liefde is onverschilligheid.

  Comment door Francine — 29/06/2009 #

 16. Ik heb er geen ervaring mee: zeggen dat ik van iemand houd. Wat ik achteraf heel moeilijk vindt: een jaar lang gezegd hebben dat ik van iemand hield terwijl die ander dat niet meer terug kon zeggen, naar ze zei omdat ze op zoek was naar de universele liefde. Maar wel na dat jaar en na het vreemd gaan vertelde dat ze al een jaar naar iemand anders had verlangt. En na dat jaar van uitmaken en gefrustreerd in de gordijnen hangen, allener dan alleen (en toch vrolijk doorschrijven op de weblog) iemand tegen komen die gewoon kan zeggen: ik heb je lief met heel mijn hart en ik wil graag voor altijd bij jou!! En dat ik dat ook gewoon met heel mijn hart kan terugzeggen. Inge, dan schijnt de zon alsof ie nog nooit heeft geschenen.

  En dan denk ik…hoe effectief past de ene gebeurtenis in- en bij de ander. Door het verdriet van de ene- kan ik nu nog beter en bewuster genieten van de huidige relatie. Eindelijk kunnen twee mensen na lange tijd hun gevoelens uiten, zich bloot geven zonder schaamte. Omdat het goed voelt.

  Comment door Plato — 29/06/2009 #

 17. enne..verlangt moet natuurlijk verlangd zijn. Maar ach, wat maakt het uit.

  Comment door Plato — 29/06/2009 #

 18. Vroeger is het tegen mij nooit gezegd, juist daarom spreek ik het wel uit tegen mijn kinders, elke dag voordat ze gaan slapen. Eén keer zei Wouter; ‘Dat weet IK toch? Waarom zeg je dat altijd?’ (Haha, toen 8 jr)Maar ik blijf het zeggen, ook tegen mijn lief!

  Wat zeg je weer een hoop in één logje….

  Comment door Andrea — 29/06/2009 #

 19. Ik ben het met Francine eens. dat is ook wat ik wel eens tegen mn jongens zeg. Soms moet je de liefde ook (op)zoeken, want het is er. àltijd! En ik ben een gelukkig mens dat ik dat ook weet en voel. En als ik het soms niet voel weet ik het.

  Comment door Annemarie — 29/06/2009 #

 20. http://www.flickr.com/photos/karinlikeslomo/3669687086/

  Comment door karin r. — 29/06/2009 #

 21. Als je met zoveel vragen zit over liefde, heb je waarschijnlijk iets om eens goed over na te denken.
  De woorden “ik hou van jou” hoeven niet dagelijks gezegd te worden, maar zijn gewoon fijn om af en toe te horen.

  Comment door Trui — 29/06/2009 #

 22. ‘Je kunt pas van een ander houden als je van jezelf houdt’. Daar moest ik aan denken bij het lezen van deze log

  Comment door Eline — 29/06/2009 #

 23. Ik word bijna een beetje verdrietig van dit logje (ondanks het mooie weer..; al vind ik het bijna alweer te warm… :-))

  Comment door Mo — 29/06/2009 #

 24. voor jou:
  http://www.met-k.com/2009/06/over-liefde.html

  Comment door karin r. — 29/06/2009 #

 25. Liefde is niet te vermijden. Da’s nog wel het mooiste. Van alles dat je kunt doen, is liefde ontduiken het lastigste.

  Comment door Marco Raaphorst — 29/06/2009 #

 26. @all, dank voor jullie reacties, aanvullingen, kijk op Liefde.
  mooi.
  ik ben (heel eerlijk en nu) te lui om op iedereen afzonderlijk nog ’s te reageren, maar dank.

  Comment door de mama — 29/06/2009 #

 27. gecompliceerde boel, die liefde…..

  Comment door Yvonn — 29/06/2009 #

 28. Ik heb beide ervaringen gehad, het ontbreken van liefde was minder erg voor mij , dan de liefde die er wel was niet meer te voelen.

  Comment door Mevrouw Mikmak — 30/06/2009 #

 29. Ik sla m’n reageerbeurt maar eens over.. heb nu al 4x naar dit scherm zitten gluren en weet het nog steeds niet.

  Comment door sana — 30/06/2009 #

 30. @sana, haha.

  Tsja.
  Tsja.
  Tsja.
  Ik pas. Ook.

  Comment door Cisca — 30/06/2009 #

 31. Wat een moeilijk onderwerp… ik moet er eens goed over nadenken. Ik ontvang graag liefde, dat voelt goed. Ik geef ook graag liefde. Aan mijn kind, aan mijn man, aan vrienden en familie. Laten blijken van liefde maakt me blij. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat iemand het nooit kan laten merken en/of zeggen en al helemaal niet als partner dat je dat kunt volhouden om nooit eens een blijk van liefde te ontvnagen. Nee, ik ben blij met mijn man die nog elke dag zegt dat ie van me houd, en ik tegen hem. dat is duidelijk.

  Comment door Fee-Luna's mama — 02/07/2009 #

 32. En soms kan liefde je hele leven overhoop gooien…vooral als de liefde naar een ander uitging en niet naar jou…

  Comment door Willian — 05/07/2009 #

Leave a comment

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Entries and comments feeds.