eerlijk duurt het langst

augustus 15, 2007 on 7:25 pm | In Zucht... | 15 Comments

Daar zat ze dan, met haar goede gedrag.
Op papier dan.

(Kent U dat, die verklaringen ? Ik citeer : U krijgt de VOG* als uit het VOG-onderzoek blijkt dat u geen strafbare feiten op uw naam heeft staan. Heeft u wel een strafblad, dan wordt beoordeeld of uw strafbare gedrag uit het verleden relevant is ten opzichte van het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Dronken rijden is voor een onderwijzer niet relevant, maar voor een taxichauffeur wel. Dat staat er letterlijk ! Dat U het weet.)

Maar daar zat ze dus.
Te wachten op al dan niet haar nieuwe baan.
Ze smste me.
Zenuwachtig.

Hoe het toch mogelijk is, dat iemand die van haar eigen leven een zootje maakt, aangenomen wordt om het leven van anderen weer op de rails te krijgen, is mij nog steeds een raadsel, maar het gebeurt.
Vaak.
Te vaak.
Ze zouden, wat dat betreft, beter een Verklaring Omtrent de Eerlijkheid (VOE) kunnen vragen voor bepaalde beroepen.
Waarin staat dat iemand van huis is weggelopen, suïcidaal was, anderen stelselmatig in elkaar heeft geslagen, al jaren in therapie is, drugs gebruikt, de wet wel zéker heeft overtreden, maar nooit gepakt is. Dat soort dingen.

Maar nee, daar zat ze, met haar goede gedrag.
Op het bankje in de gang.
Toen ze haar vertelden dat ze de baan had.

Ze smste me.
Blij.
Ik wou wel terug smsen dat ik ook blij voor d’r was, maar mijn denkbeeldige VOE hield me tegen…

Onze vriendschap duurde hierna niet zo lang meer.
Haar aanstelling aldaar overigens ook niet.
Na een behoorlijke periode in de ziektewet, zat ze weer thuis.
Met haar goede gedrag.
Op papier dan.

*Verklaring Omtrent het Gedrag.

15 Comments »

RSS feed for comments on this post.

  1. Ergens heb ik wel medelijden met haar, maar tegelijk denk ik inderdaad dat het niet meteen de goede plek is.. Maar dat heeft de praktijk ook uitgewezen.

    Comment door Donkerrood — 15/08/2007 #

  2. Zo, heftig hoor. De juiste mensen moeten op de juiste plek, maar het is niet altijd eenvoudig om die te vinden/uit te kiezen.

    Ik vind een VOE wel wat hebben.

    Comment door Toaske — 15/08/2007 #

  3. blij dat ik in het noord-oosten zit ….pfffffffffffffffffffffff!! ;))))))

    bewijs van goed gedrag was dat volgens mij , VOG dan … die VOE mag blijven , maar ja , mensen verdienen een káns , verknallen ze het …ja …en geef toe , weinig research gedaan door het bedrijf die de aanstelling deed ……
    moet ze er toch goed uit gezien hebben ;))
    zo daar heb ik me lekker overheen gekletst ..fijne dag meis , ziet er hier veelbelovend uit ;))

    Comment door lenie — 16/08/2007 #

  4. Ik ken die verklaringen… Maar idd raar dat ze de baan wel kreeg! Maar goed, gelukkig bleek inderdaad maar weer dat eerlijkheid altijd het langst duurt…
    Wel sneu voor haar overigens.

    Comment door Marieke — 16/08/2007 #

  5. Hoe bestaat het dat ze de baan kreeg, maar zo zie je maar al die regeltjes??
    Ze worden door veel mensen over treden, maar eerlijk duurt toch het langst dat zie je maar.
    Ze zit nu thuis over haar zonde na te denken.

    Knuf Cyber Oma

    Comment door Cyber Oma — 16/08/2007 #

  6. Ja, hoe dubbel zoiets kan voelen; aan de ene kant wil je voor veel mensen een tweede kans, maar toch voelt dat niet helemaal oke …

    Comment door karin — 16/08/2007 #

  7. Hmmm… raar dat zij die baan kreeg zeg!! De wereld zit wat dat betreft heel raar in elkaar.

    Comment door Wendy — 16/08/2007 #

  8. @karin : keerkrachtige mensen verdienen zékers een tweede kans. en een volgende. maar sòmmige mensen verkwisten hun kansen één voor één… en op een gegeven moment verzamelen dat soort mensen dan ook vaak maar nieuwe mensen om zich heen…

    Comment door de mama — 16/08/2007 #

  9. Mooi geschreven! Ik werk in de jeugdhulpverlening en ben het al een paar keer tegengekomen. Het kan echt veel schade aanrichten. Zowel bij jongeren als bij de persoon zelf. Mensen die hun eigen ervaringen willen inzetten tbv de jongeren. Prima, maar wel mensen die hun eigen leed verwerkt hebben graag.

    Comment door Jelle — 16/08/2007 #

  10. Mensen verdienen een tweede kans, maar sommige verledens gaan nu eenmaal niet samen met bepaalde beroepen. Verder sluit ik me aan bij Jelle, die weet waar ie ’t over heeft zo te lezen.
    Als leerkracht heb ik ook een Bewijs van Goed Gedrag aan moeten vragen. Prima en logisch, maar wat je ook zegt, als iemand nu nooit vervolgd/betrapt/berecht is voor zijn/haar daden? Dan zou het geweten en gezond verstand moeten spreken, maar goed, daar ontbreekt het dan ook meestal juist aan…

    Comment door Mimi — 16/08/2007 #

  11. Ik ben er al jaren van overtuigd dat bij sommige beroepen een psychologische evaluatie onderdeel zou moeten zijn van de sollicatieprocedure. Of een clausule in het arbeidscontract, net als bij een koopcontract voor verborgen gebreken.

    Comment door Marleen — 16/08/2007 #

  12. Ik sluit me Jelle en Marleen aan ! Wanneer een mens na alle ellende en fouten er als een stabiel en volwassen mens uit te voorschijn komt kan hij/zij natuurlijk van ontschatbare waarde zijn in zo’n beroep! Zo niet, dan is het een ramp natuurlijk !

    Comment door julia — 16/08/2007 #

  13. Er is een behoorlijke groep mensen die richting psychologie, pedagogische hulpverlening, etc. een studie volgen en eigenlijk deze kennis willen gebruiken om zelf de boel op de rit te krijgen. Terwijl juist in deze werkgebieden een sterke en stabiele persoonlijkheid noodzaak is. Deels de reden dat in deze werkvelden veel mensen met een burn-out zitten of zelf het leven niet op de rit hebben…….

    Comment door Butterflydancing — 17/08/2007 #

  14. Dat weet je wel raak te zeggen Inge. Zij is exemplarisch.

    Comment door Marius — 17/08/2007 #

  15. Ik ken de verklaring omdat mijn dochter er een kreeg toen ze op kantoor bij een beveiligingsbedrijf ging werken. Tot dan had ik daar nooit over nagedacht. Wat je zegt: het is te gek voor woorden dat iemand in de hulpverlening gaat als hij/zij zelf nog dik ik de puree zit. In mijn eigen familie zit er ook zo een. Zit nu ook thuis met een uitkering.

    Ik vind het niet vreemd dat de vriendschap over is.

    Comment door Plato — 17/08/2007 #

Leave a comment

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Entries and comments feeds.