it ain’t over ‘til the fat lady sings

november 27, 2007 on 7:57 pm | In Dit is nu | 39 Comments

Ik heb het gedaan. Ik heb er een punt achter gezet.
Niet voor de eerste keer, maar ditmaal wel definitief. Over en uit.
En ik zou best wel trots op mezelf willen zijn, maar daarvoor ligt het allemaal te gecompliceerd. Is er teveel tijd overheen gegaan.
Eigenlijk was dit afscheid al jaren een ‘work in progress’, al had ik dat zelf niet altijd even goed in de peiling. Wat ik mezelf overigens niet verwijt, want ik had wel andere belangrijkere dingen aan m’n hoofd been hangen.

Vandaag was niet eens de dag. Vandaag was alleen de dag dat ik het onder woorden moest brengen, waardoor het me ineens duidelijk werd. Het is voorbij.
Een grote Het laatste stukje last viel van me af.

Terwijl ik de woorden één voor één zag verschijnen op het beeldscherm, nam ik voor de laatste keer afscheid van de zorgen, de ongerustheid, de pijn en het verdriet wat deze vriendschap mij de afgelopen tien jaren heeft gekost. En ook al was er nog een heel zacht stemmetje ergens in de verte, die woorden riep als ‘laten vallen’ en ‘in de steek laten’, ik typte door. En door. Totdat ook dat stemmetje stil was.

Als je alles hebt gegeven wat je kan, keer op keer, jaar in, jaar uit, dan komt er een tijd dat je je niet meer verantwoordelijk voelt. En niet meer schuldig.
Dat je niet meer die páár mooie herinneringen voor de tigste keer uit de kast trekt, om jezelf zodoende te motiveren om nòg een keer en nog één keer dan de ander een helpende hand toe te steken.

De niet zo dikke dame heeft gezongen.

39 Comments »

RSS feed for comments on this post.

  1. Goed van je. En moedig. Maar wel goed. Je zult er weer nieuwe energie voor terugkrijgen die je weer in positievere mensen/zaken kunt steken.
    Mooi geschreven trouwens 🙂

    Comment door Mimi — 27/11/2007 #

  2. Er is moed voor nodig om zo’n beslissing te nemen.
    En alleen al omdat je de knoop hebt door durfen hakken, mag je best een beetje trots op jezelf zijn. Al is het maar een beetje.

    Comment door Geartsje — 27/11/2007 #

  3. Sjips, dat krijg je ervan als je een getypte tekst aan gaat lopen passen.
    Kun je van die f nog even een v maken?

    Comment door Geartsje — 27/11/2007 #

  4. Klinkt alsof je jezelf geen groter decembercadeau kon doen. Wel één met een naar bijsmaakje…

    Mooi beschreven, Inge.

    Comment door Sana — 27/11/2007 #

  5. goed man, want dat is het moeilijkste dat er is, een vriendschap beëindigen.
    Dood laten bloeden is the easy way.
    wel es gedaan hoor…
    Good for you.

    Comment door Susanne — 27/11/2007 #

  6. Ik geloof niet dat ik het helemaal begrijp. Maar het klinkt wel heftig. Iets met depressies of drank of liefdesverdriet. Er ontwaakt een ramptoerist in mij. Maar ik probeer het netjes te houden. Niet verder te vragen. Sterkte!

    Comment door Ellen — 27/11/2007 #

  7. Als je continu energie ergens in stopt zonder ook maar een greintje terug te krijgen (alhoewel dat natuurlijk nooit het doel mag zijn), dan is op een gegeven moment te rek eruit. Dat is een natuurlijk proces. Ik vind het stoer dat je dit hebt gedaan. En misschien doet het nu nog pijn, maar over een tijdje voel je ook echt dat dit de enige juiste beslissing kon zijn.

    Comment door Toaske — 27/11/2007 #

  8. soms moet je ergens een punt achter zetten, ookal kost dat nog zoveel tranen en pijn.
    vervelend hoor.

    Comment door margriet — 27/11/2007 #

  9. Dat moet goed voelen en wellicht ook een beetje een gat achterlaten. Er komt ook een dag dat je blij bent dat je ook leuke dingen mee hebt gemaakt samen maar dat sommige levenspaden elkaar daarna niet meer kruisen en daar is niets mis mee.

    Comment door Mevrouw Mikmak — 27/11/2007 #

  10. Dit klinkt heel erg definitief! Ik weet niet precies wat voor relatie je beeindigd hebt, een partnerrelatie of een langdurige vriendschap, maar ik weet wel dat zoiets in ieder geval heel veel verdriet kan doen.
    Ik wens je heel veel sterkte.
    groet, Trui

    Comment door trui — 27/11/2007 #

  11. Dat soort dingen zijn moeilijk. Ik ben er niet goed in en kan er ook jaren over doen. En dan nog, daarna, blijft het een klein beetje knagen van binnen.

    Comment door Karen — 27/11/2007 #

  12. Het klinkt (leest) hoe dan ook als een moeilijke beslissing. Maar moelijke beslissingen zijn soms nodig, en ondanks dat het nu misschien moeilijk is of gecompliceerd om trots op je zelf te zijn, kun je dat later heus wel, en dan moet je het zeker ook doen. Het is fijn om vrienden te hebben, maar de grootste vriend van je eigen ben jezelf…

    Comment door Redstar — 27/11/2007 #

  13. Ik snap het niet helemaal, maar moeilijke beslissingen nemen, daar heb je moed voor nodig. Weet ik momenteel alles van (meer info volgt).
    Dappere Inge, goed gedaan!

    Comment door Marieke — 27/11/2007 #

  14. Oh wat herkenbaar! Bij mij kun je heel ver gaan, echt heel ver, tot er een moment komt waarop ik denk: Enough is enough! Maar dat roep ik dan heel stoer, maar diep van binnen heb ik er wel heel erg moeite mee.

    Comment door Ing — 27/11/2007 #

  15. Gefeliciteerd.
    Je bent nu verlost van schuld gevoel, altijd denken aan …, jezelf altijd opzij zetten. Het maakt niet uit wat voor relatie het was, je hebt voor jezelf gekozen en dát is verschrikkelijk belangrijk!
    Ik ben trots op je!! 🙂

    Comment door Jé†t¥ — 27/11/2007 #

  16. Zoiets kost inderdaad tijd. Knap gedaan.

    Comment door Jelle — 27/11/2007 #

  17. Vriendschap is niet: elkaar de hand boven het hoofd houden. Vriendschap is wel elkaar loslaten als je een ander niets meer te bieden hebt. Echte vriendschap is niet makkelijk!

    Comment door Marleen — 27/11/2007 #

  18. Ik dacht dat december
    meer ’n maand was van vergeven enzo…
    Kun je ’t niet gewoon
    op ’n lager pitje zetten ?
    😐

    Comment door Anders — 27/11/2007 #

  19. Jeemig, zo herkenbaar dit. Knap en vooral dapper dat je het gedaan hebt. Ik herken je gevoelens en de daarbij behorende schuldgevoelens………

    Knuf Inge

    Comment door Inge — 27/11/2007 #

  20. you go girl!! Lastig maar beter. Ik heb hetzelfde meegemaakt (zit er middenin) met een typje dat me compleet zeegzoog (hmm?!). Ik was er echt klaar mee. Maar voor zij dat ook in de gaten had.. ken je die van zachte heelmeesters..dat was ik. WAS.

    Comment door Mir — 27/11/2007 #

  21. ‘you go girl’ ….he bah. zei ik dat? Dan is het echt bedtijd : S

    Comment door Mir — 27/11/2007 #

  22. Moedig en sterk.. Maar waar gaat het over, een vriendschap, relatie of je klassieke oldtimer aan de kant gezet? Haha… nieuwsgierig zijn is mijn slechtste eigenschap. Sorry 😉

    Comment door bl@nkie — 28/11/2007 #

  23. Wow dat is heel goed en ook niet gemakkelijk. Je moet altijd aan jezelf denken.

    Comment door youke — 28/11/2007 #

  24. Ik denk, dat je een voor jezelf juiste, maar ook heel moeilijke beslissing genomen hebt.

    Comment door Aukje — 28/11/2007 #

  25. Dit had ik een paar jaar geleden geschreven kunnen hebben, zo bekend komt dit voor. Soms is een vriendschap gewoon op, vooral als het geven al tijden van één kant komt. Je hebt dit gedaan omdat je niet anders kon. Ik vind trouwens dat je het heel mooi verwoord hebt. Mmh, mag ik het overschrijven en met terugwerkende kracht naar ‘die ene vriendin’ sturen? Haha, maar dat is natuurlijk een geintje. Ik was destijds erg opgelucht, het verdrietige gevoel kwam pas later. Maar nooit heb ik getwijfeld aan die beslissing van toen.

    Comment door Tina — 28/11/2007 #

  26. Ik begrijp niet precies waar het over gaat,
    maar dat het een moeilijke beslissing was lees ik uit je woorden.
    En knap dat je het van je af schrijft….

    Comment door Cyber Oma — 28/11/2007 #

  27. Klinkt alsof je alles hebt gedaan en nu eindelijk voor jezelf moet kiezen

    Comment door Chantal — 28/11/2007 #

  28. Ik weet ook niet precies waar het over gaat, maar dat het lastig was om deze beslissing te nemen, zie ik wel. Daarom juist goed dat je hem genomen hebt, denk ik.

    Comment door Eline — 28/11/2007 #

  29. Als ik dit zo lees, dan is “op een lager pitje zetten” geen optie meer. Dan is er al teveel gebeurd, teveel geïnvesteerd en steeds maar te weinig respons gekregen. En dan is iets heel definitief geworden.

    Het zal pijn hebben gedaan. Want loslaten is zo moeilijk. Maar soms moet het nu eenmaal, wil je je eigen voortgang niet blokkeren.

    Dappere zet Inge.

    Comment door plato — 28/11/2007 #

  30. Off topic or off the record of gewoon: even terzijde:

    Ik zal binnenkort zeker weer zelf verhalen verzinnen. Maar eigenlijk voelt dit niet als een beperking. Want de opdrachtjes zet ik toch wel naar mijn eigen hand. Die historische vind ik zelfs heel leuk om te doen. En voor de rest probeer ik de logjes (verzoek of geen verzoek) wat afwisselend te houden.

    Maar goed, ik zal proberen weer zelf wat te bedenken. Heb je een suggestie voor een onderwerp? :-)))

    Comment door plato — 28/11/2007 #

  31. ook ik weet niet precies waar het om gaat. Ik vind het prachtig omschreven. Soms steek je zoveel energie in iemand die dat niet waard blijkt te zijn of het niet waardeert tot het punt komt dat je…………een dergelijk mooi log schrijft. GEFELICITEERD!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Comment door morris — 28/11/2007 #

  32. Sommige mensen zuigen je helemaal leeg en dan zit er maar éé’n ding op meid !… Goed gedaan hoor Inge …

    Comment door Julia — 28/11/2007 #

  33. Stoer Inge!

    Comment door Marijke — 28/11/2007 #

  34. Ik zit hier ook een beetje als een groot vraagteken…
    Maar je toon in je log klinkt goed en daarmee neem ik aan (?) dat dit waarschijnlijk iets Goeds voor je is…misschien niet nu alswel later…

    Comment door ellen — 28/11/2007 #

  35. Ik begrijp het wel. Heb me ook heel vaak slecht gevoeld en toen ik uiteindelijk de knoop doorhakte, was ik enorm opgelucht maar ook verdrietig.

    Comment door Rian — 28/11/2007 #

  36. @all : dank voor jullie lieve en positieve reacties 😀

    Comment door de mama — 28/11/2007 #

  37. heel mooi omschreven,maar……ik vraag me toch wel af, over wie/wat je t hebt……
    heb wel een vermoeden btw….

    Comment door je Zus — 28/11/2007 #

  38. heel goed!!!
    ben trots op je!!
    weet wat het is.. been there done that!
    en het knaagt nog een tijdje, maar je moet ergens een grens trekken..zelluf-respect!!
    en ik vind de poonie van peuter helemaal leuk !!
    en ik snap niet dat jij niet snapt dat die hagedis/dinosaurus achterin bij de surfplank moet, dat is toch logisch meis!!
    ;))))

    Comment door J@ntje — 28/11/2007 #

  39. das een mooi logje van die niet zo dikke dame

    Comment door mama muis — 28/11/2007 #

Leave a comment

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Entries and comments feeds.