aan de rand van de duinen

juli 14, 2007 on 8:59 pm | In Over mezelf | 15 Comments

Het waaide hier weer flink vandaag, zo aan de rand van de duinen, waar ik woon.
Waaide het maar eens zo hard dat ik hier weg zou waaien…

Ik hoor thuis op het platteland, ontdek ik meer en meer. Daar liggen de wortels van mijn hart, ik pàs hier niet. Het zijn de kleine dingen steeds weer en meer, die me dit doen beseffen. Zo is mijn ‘bouche’ not amused met maar één petieterig hapje Haute Cuisine. Ik neem liever een flinke hap van een droge worst bij m’n wijntje. In het weekend loop ik het liefst op m’n slippers en bij echt Hollands weer steek ik m’n voeten standaard in een paar rubberen laarzen. Menolo’s en Crocs zullen ze echt grátis moeten áánbieden, wil ik er over denken om er ooit ook maar een meter in te lopen. Nu weet ik heus wel, dat ze in het oosten des lands ook wel Rivièra Maison, niet Rivièra de lá Maison, zoals ik maar steeds verstond, op marktplaats scoren. En dat ze in grote delen van Haarlem massaal aan de droge worst zitten, zij het netjes in kleine plakjes gesneden, waardoor het ineens een kekke naam heeft gekregen, zodat het op de kaart van alweer een nieuw ‘fingerfood’-restaurant kan staan, samen met de saté-stokjes, die je bij Albert Heyn in het vriesvak voor nog geen euro vindt, voor nu maar liefst vijf euro, met stroop geserveerd. Soms twijfel ik of het niet gewoon een verlangen terug naar de stad is. In m’n nachthemd een broodje van de Bart scoren en geen haan die er naar kraait- dat soort d’Inge. Het voordeel van dìt dorp is dan nog dat de populatie zich hier zomers vermenigvuldigt als konijnen in die eerdergenoemde duinen, waardoor je je toch ineens weer heel anoniem voelt. Als dat al een voordeel is. Het gekke is namelijk, dat ik juist altijd blij ben, als het strandseizoen weer afgelopen is en iedereen ‘die hier niet hoort’ weer thuis is…

Dan is de zee op haar mooist.
Is het rustig op het strand.
Lijkt alles zo veel groter.

En dan waait het hier flink, zo aan de rand van de duinen.

*foto van internet, klik hier voor meer.

15 Comments »

RSS feed for comments on this post.

  1. Een paar keer per jaar ga ik heerlijk uitwaaien aan het strand, bij voorkeur niet in de zomer en bedenk dan dat ik dat vaker moet doen. Heerlijk vind ik het.
    Maar daarna wil ik toch snel terug naar de grote stad, met alles op loopafstand en broodjes van de turkse bakker en allerlei snuffeltoko’s en, en, en…. en de heerlijke combi van anonimiteit en bekenden om mij heen. Ik ben een stadsmens. Maar mooi om te lezen dat jij geniet van je eigenste plekje.

    Comment door Marleen — 14/07/2007 #

  2. En dan word ik toch wat nieuwsgierig om welke duinen het ongeveer gaat. Wadden of zeeuwse eilanden, kop Noord-Holland, Midden of Zuid-Holland?

    Mijn ma is Texelse en mèn wat heb ik daar een herinneringen liggen, vakanties en enorm veel weekendenvol. En wat mis ik het soms, hier in de stad.

    Comment door Karen — 14/07/2007 #

  3. Ik zou dolgraag vaker bij zee willen zijn om uit te waaien. De duinen zijn mooi, roepen een verlangen bij me op. Ik heb nooit bij zee gewoond, maar wel altijd graag gewild. Misschien komt het er nog wel eens van….

    Comment door Henrike — 14/07/2007 #

  4. Ja je woont daar toch wel echt heel fijn hoor zo vlak bij zee en strand en duinen !!

    Comment door julia — 14/07/2007 #

  5. Zelfs op mooie plekkies wil je soms terug naar je roots… dat geloof ik wel. Ik heb geen ervaring; ik ben altijd, heel saai (…) bij m’n roots blijven hangen. Maar wat ik zo af-en-toe eens flink nodig heb…. met m’n rug tegen de wind in de duinen aan het strand!! Als herboren ga ik dan weer terug naar m’n bekende thuishaven!

    Comment door Yvonn — 14/07/2007 #

  6. Wij wonen minimaal een dik uur rijden van de kust. De zee trekt mij alleen in herfst en winter. Ik ben geen bak-, zonmens. Dit jaar gaat het veranderen. We gaan eind juli zomaar drie dagen naar Noordwijk. Woon je daar niet toevallig in de buurt? Komen we even op een bakkie koffie!

    En mijn allerkekste liefdesliedje: http://toaske.web-log.nl/toaske/2006/12/jim_croce.html

    Blij trouwens om te lezen dat dit geen neplog is 😉

    Comment door Toaske — 15/07/2007 #

  7. @toaske : das een kleine drie kwartier rijden vanaf hier, dus in de buurt… ja en nee ; ) als het weer zo doorgaat trouwens, zie je alsnog de herfstzee hahaha

    Comment door de mama — 15/07/2007 #

  8. ik vind op het strand zijn heerlijke, maar er komen een heel gedoe. voordat je eens over die duinen gesjokt bent..pffft… en dan AL dat zand overal in en onder.. voor een avondje goed uitwaaien vind ik het dan wel weer lekker..snap je het nog?

    Comment door margriet — 15/07/2007 #

  9. Hoi.. Il las pas een reactie van je bij Angelique en toen dacht ik “die woont OOK in Zwolle”! Nu woon je ineens weer aan de rand van de duinen. Hoe doe je dat? 😉

    Comment door bl@nkie — 15/07/2007 #

  10. @Inge. Da’s niet in de buurt joh! Zeker niet als we er maar krap drie dagen zijn. Dan zitten onze dagen al hartstikke vol met allerlei andere leuke dingen. Helaas, jammer, etc.

    Comment door Toaske — 15/07/2007 #

  11. Strandmens ben ik niet, althans niet van de zonnige kant, wel als het stevig waait danwel stormt. Maar dan heb ik meestal geen zin om naar het strand te reizen. Want vanaf Utrecht is dat toch een stukkie tuffen. Hadden we maar de zee wat dichter bij Utrecht. Nog even wachten op de opwarming van de aarde? 😉

    Comment door Marijke — 16/07/2007 #

  12. We hadden het gisteren nog armzalige petieterige hapjes Haute Cuisine en dat soort d’inge als hoofdgerecht nota bene, terwijl wij toch diep in het land wonen. Maar goed, er is soms de twijfel waar je thuishoort, hoewel, als iedereen daar nu weg is die er niét hoort … dan is ’t goed.

    Comment door Marius — 16/07/2007 #

  13. Leuk Inge, heel wat herkenning!

    De wortels van mijn bestaan en voor een groot deel mijn hart liggen in de ruimte, de vrijheid, wijdsheid. Met een wijdse blik de verte in staren, oneindig ver lijkt het. De bossen, weilanden. In de verte zie je een kerk overal bovenuitsteken, een teken van een volgend dorp.

    Het ‘westen’ bevalt me ook, de anonimiteit, stad in, concerten, theater, veelheid aan keuze. Ik zal ook niet snel uit de randstad vertrekken, toch wel de ruimte op blijven zoeken!! Dat meer dan regelmatig. Het verschil is, hier is het de ruimte opzoeken en daar ligt het voor het grijpen.

    Droge worst, ja, de bekende… Gezien je verwijzing naar Bart vermoed ik dat jouw roots een Provincie hoger liggen dan de mijne.. Groningse?

    Een fijne dag toegewenst…

    Comment door Butterflydancing — 16/07/2007 #

  14. @karen : deze foto is van de kennemer duinen, een klein stukje ten noorden van de duinen hier om de hoek !

    @blankie : na 1o jaar zwolle in 2oo4 naar haarlem vertrokken en datzelfde jaar nog naar hier verhuisd dus… maar een stukje van m’n hart ligt nog in zwolle hoor, dus als je ’t nog eens tegenkomt… ? ; )

    @marius : als iedereen die er niet hoort, weg is… ben ik dus ook weg ; )

    @butterflydancing : overijsselse dus !

    Comment door de mama — 16/07/2007 #

  15. Oh… Daar kennen ze het natuurlijk ook.. (ik dacht aan Drentse en Groningse metworst) Is erg breed, overijsselse.. Van Steenwijk tot Oldenzaal.. Prachtige gebieden. Hetgeen ik het beste ken, Ommen-Holten en zo. Ik heb ooit tegen Dedemsvaart aan gewoond, al was ik nog een hele kleine uk. Vooral in het Drentse grootgebracht.

    Comment door Butterflydancing — 16/07/2007 #

Leave a comment

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Entries and comments feeds.