.schuldig is net zoiets als spontaan

mei 18, 2009 on 7:33 pm | In Bla bla bla | 20 Comments

’t Is niet niks. Hoor. Zo’n klein menneke aan de megamedicatie. Het breekt m’n hartje nog nèt niet, want er zijn ergere dingen, maar het hakt er wel in. Zeg.
En wat is wijsheid en wat te doen en hoe er mee om te gaan. Want ik ken mezelf. En let er vooral op dat ik ‘m niet te erg verwen. Het Carsboekje vrijdag was voorlopig weer even het laatste kadootje. Tot ‘ie woensdag naar de kindertandarts gaat. Want ook op dat gebied heeft ‘ie al het nodige onnodige een en ander meegemaakt.
Had volgens de nieuwe tandarts niets te maken met alle antibiotica die ‘ie al achter (en dus ook òp!) z’n kiesjes heeft (gehad), maar ‘hij heeft gewoon zwakke kiesjes. De moeder zal tijdens de zwangerschap ziek zijn geweest, net toen de kiesjes in de maak waren en tja, dan doe je er weinig meer aan.’

Één keer. Was ik ziek. Want man, wat zorgde ik goed voor mezelf. Maar één keertje, één keertje, toen de toekomstige papa op pad was om een printer te scoren, voor de geboortekaartjes, werd ik ineens zo ziek dat ik onwijs moest spugen. Was het dan tóen? Werden tóen z’n kiesjes aangemaakt? Wat een timing dan joh..

Ik voel me dus schuldig. Nog net niet met hoofdletter. M’n eigen papsie zei dit weekend nog dat ik dat vooral niet moest doen, maar. Zo werkt dat niet. Schuldig is net zoiets als spontaan.
Gelukkig gaat ’t al wel stukken beter. En zijn we al van zes naar vier pufjes per dag gegaan. En na deze week, als alles goed gaat, gaan we naar twee. Nog zes weken. En wie dan leeft, dan zorgt, zou m’n schoonmoeder zeggen. Ik niet. Hoor.

20 Comments »

RSS feed for comments on this post.

  1. Meid, ik snap het helemaal. Van dat schuldig voelen. Heb ik het hele eerste jaar gehad. Toen ze maar niet draaide en niet ging zitten enzo.. Alle boekjes en tijdschriften mogen de open haard in. En de tandarts die zegt dat het door ziek zijn tijdens de zwangerschap komt (nou ja, kan komen) ook!
    Dus.
    Lekker dat het al wat beter gaat met hem! 😉

    Comment door Jolanda — 18/05/2009 #

  2. Ik snap het. Het kwam ook door mij dat Brecht ‘r evenwichtsorgaan niet normaal functioneerde. Maar wat nou zo gek is; als je kind een heerlijk mannetje/vrouwtje is, heerlijk spontaan, geweldig lief, bere-intelligent, gezellig, mooi en nog meer gewedigheden, dan is het opeens ‘geluk’ dat ‘ie zo is.
    Kom op! Niet doen. Domme pech. Dat is het. Domme pech dat je helaas moet nemen zoals het komt om er vervolgens het beste van te maken.
    Kleuter geeft jou hier heus de schuld niet van.
    Niet doen. Wat jij doet. Echt niet doen.
    Dat wil Kleuter helemaal niet. Nog minder graag dan medicijnen en zwakke kiesjes (melkgebit!!!)

    Comment door Yvonn — 18/05/2009 #

  3. Naja, die tandarts moet zich wat mij betreft laten nakijken. Of was zijn moeder soms ziek toen zijn compassie net werd aangemaakt. Tsss.

    Toen ik de ziekte van pfeiffer kreeg en ineens zelfs in het ziekenhuis lag gedurende 2 weken, werd ik volgepompt met medicatie. Vervolgens viel de helft van mijn haar uit en werden mijn tanden en nagels doorzichtig. En nu is mijn gebit een zwakke plek. Heeft niks met mijn lieve mamma te maken dus. Gezever.

    Dikke zoen voor jou en voor je heldenzoon. Die wat mij betreft over een paar weken overal wel even klaar mee mag zijn. Niet ziek. Leuke kiezen. Vakantie. Zon!

    Comment door Astrid — 18/05/2009 #

  4. Haha, ik wilde precies zeggen wat Astrid zei. Wat is er met de tandarts zijn moeder gebeurd tijdens de zwangerschap? Want dat kan nooit goed zijn. Sukkel. Wat een domme onzin zeg. En vooral niet naar luisteren dus. Luister maar naar jouw logreageerders. Want wij weten het altijd beter!

    Comment door Cisca — 18/05/2009 #

  5. Kan me voorstellen dat je je zo voelt en hoe vaak anderen ook tegen je zeggen dat dat niet zou moeten (waar ik me overigens helemaal bij aansluit) kan ik me best voorstellen hoe je je voelt.
    Maar men, wat een botterik die tandarts zeg!

    Comment door Eline — 18/05/2009 #

  6. *Fuck the tandarts* Kom op he Ing… Jij weet heel goed dat je goed voor jezelf hebt gezorgd tijdens de zwangerschap en nu nog steeds je stinkende best doet om een goeie moeder te zijn.

    Luister naar je hart, dan weet je dat dat schuldgevoel totaal niet nodig is…….

    Comment door Inge — 18/05/2009 #

  7. Ik geloof niet dat ik dat snap Inge. Dat van dat schuldig voelen. Kom op meid, kijk in de spiegel. Wat zie je dan: een moeder die alles en werkelijk alles voor haar kind overheeft. Ook voor haar ongeboren kind. Houdt dat gevoel maar ‘ns vast. Dat jij alles voor Jonah overhebt, dat je, diep in je hart, weet dat dat zo is. Dat je je nergens schuldig over hoeft te voelen. Maak het je alsteblieft niet zo moedig lieve Inge. Want daar ga je aan kapot. En ik zeg je: het is nergens voor nodig. Kijk in die spiegel! Liefs, Toaske

    Comment door Toaske — 18/05/2009 #

  8. O, shit, hele verhaal weg… Terwijl ik alles braaf had ingevuld, maar blijkbaar een verkeerd emailadres. Overnieuw maar…
    Ik kan gemakkelijk zeggen dat je je niet schuldig hoeft te voelen en dat hoeft ook echt niet, maar ik denk dat het moedereigen is. Moeders voelen zich nu eenmaal al snel schuldig om al het negatieve wat hun kind overkomt. Ook al is het nog zo onredelijk.
    Ik ben zelf tijdens de negen maanden van beide zwangerschappen alleen maar ziek geweest. Mijn oudste heeft op heel jonge leeftijd antibiotica gehad. Hij had een heel slecht melkgebit, terwijl mijn jongste een perfect gebit had. Ik heb het slecht gebit van mijn oudste dan ook altijd aan de antibiotica gekoppeld. Mijn tandarts zei ook dat dit wel kon kloppen. Dus dat is toch weer een ander verhaal.

    Comment door Tina — 19/05/2009 #

  9. Ik ben bij beide zwangerschappen heul misselijk geweest en heb meer gespuugd dan me lief was, maar de tanden van de kids zijn oké. Die opmerking van de tandarts is bullshit. Je bent een topmoeder zoals ik uit je blogjes opmaak, you go girl en throw away dat SCHULDIG!

    Comment door Ing — 19/05/2009 #

  10. Sode…weer mn verhaal weg 🙁

    Comment door Annemarie — 19/05/2009 #

  11. Als je kind ziek is en aan de medicatie moet is dat nooit fijn. Dat hakt er inderdaad in. Mijn zoon had in de eerste jaren een alergie die ze niet konden plaatsen. Daar hebben we wat van wakker gelegen.

    Comment door Redstar — 19/05/2009 #

  12. ah joh, niet schuldig voelen hoor ! Volgens mij worden die kiesjes al zeer vroeg aangemaakt. In geloof dat na week 12 alles al klaar is, al dan niet in aanleg…
    En de een heeft nou enemaal een sterker gebitje dan de ander. Zoveel medicijnen krijgen is dan -lijkt me- is dan natuurlijk ook niet bevordelijk.

    Sterkte in ieder geval en niet meer schuldig voelen !

    Comment door Jis — 19/05/2009 #

  13. Ik begrijp het helemaal.
    Echt waar.
    Maar…………
    probeer je niet schuldig te voelen, hoe moeilijk ook.
    Soms.

    Comment door Aukje — 19/05/2009 #

  14. Ik begrijp het niet. Waarom trek je je het toch zo aan allemaal? Meid, wapen je, want er komt nog veel meer op jou en kleuters pad.
    Mikki maakte geen antistoffen aan tegen Pneumokokken met gevolg oor- op oorontsteking en meer. Doorlopende antibiotica, dag in dag uit, maandenlang. Extra vaccinateis, WKZ in en uit.
    Alec had astma, als baby al en ja, dat kon eigenlijk niet, maar ik stond wel met hem in het Astmacentrum in H’sum en ben eens met gierende banden over de A28 naar WKZ gescheurd waar de huisarts mijn komst al had doorgebeld. Aan de vernevelaar, meteen. En long- op longontsteking had ie, ging maar door. Hoe ik ins hemelsnaam nog heb kunnen werken weet ik nu nog niet, met grote dank aan opa en oma en mijn eigen creativiteit door id avonduren en weekends ed in te halen. En dat ik nog overeind bleef, dood en doodmoe, met nachtenlang geen slaap, 4 jaar lang, én een baan… gekkenhuis.

    Weetje. Het is vervelend, klote en om moedeloos van te worden. Dat was het bij mij ook. Maar schuld? Welnee. En ik heb zelfs nog een paar sigaretjes gerookt per dag toen ik zwanger was. Heel slecht. Maarja, mijn pa overleed ff binnen een maand aan kanker en toen lukte het stoppen niet meer. Dus zat ik ook niet lekker in mijn vel, heeft msch wel heel slecht op de ontwikkeling vd baby gewerkt. En oja, ik heb voedselallergieen zelf, en eczeem en ook wat astma. Misschien had ik wel heel geen kindjes moeten nemen, heb ik overal schuld aan?

    Snap je waar ik heen wil…..? NIET DOEN! Maak jezelf niet zo gek!!

    Het wordt beter, heus. Die van mij zijn bijna nooit meer ziek nu. Maar dat heeft in totaal wel 6 jaar buffelen geduurd…

    (PS ik bedoel het goed he, dat snap je wel?! X)

    Comment door Karen — 19/05/2009 #

  15. Schuldgevoel is hoogstens terecht als je het allemaal stiekem express deed. En dat deed je niet. Dus ben ik het met je papa eens. Houd er mee op, want niemand wordt beter van schuldgevoel.

    Niet meer doen he? Je bent de liefste moeder ter wereld, vraag maar aan kleuter.

    Comment door Plato — 19/05/2009 #

  16. off topic. Antwoord op je teletekstvraagje in dit logje: http://toaske.web-log.nl/toaske/2009/05/achter-het-nieu.html

    Het is gewoon een gewoonte die ik al jaren heb. Even teletekst bijlezen. Bevalt me heel wat beter dan het journaal kijken!

    Comment door Toaske — 19/05/2009 #

  17. Klare nonsens en zinloos, waar in Jonah’s leven zou het einde van de schuld liggen? Nou wil het geval dat toen ik nog werkte, ik De prudente tandarts schreef, een ethiekboek. Veel studenten tandheelkunde vonden dat ik alles maar nodeloos moeilijk maakte. Een van hen werd jouw tandarts, maar ja, zie Astrid: een schot in de roos. Maar dat is natuurlijk je reinste onzin. Het is onverklaarbare pech, J. heeft nou net de nodige tegenvallertjes in zijn fysieke ontwikkeling, maar geniet wel de grootste en meest liefdevolle veiligheid. Denk maar spontaan: “Nou ja, bij mij is ie goed af.”

    Comment door Marius — 19/05/2009 #

  18. @all, jullie zijn lief.
    dank je wel.

    Comment door demama — 19/05/2009 #

  19. ik zou bijna zeggen, doe ‘normaal’, ja!
    jij bent zo ongeveer de liefste moeder die een kind zich wensen kan.
    meen je dan dat ik bij een slechte moeder steeds kom lezen?
    nou dan!
    😉

    Comment door Maurice — 20/05/2009 #

  20. Jij net ziek toen zijn kiesjes werden gemaakt? Uhm, sinds wanneer zijn tandartsen zo alwetend?

    Comment door Liesbeth — 20/05/2009 #

Leave a comment

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Entries and comments feeds.