.een heilige, bla bla, lang verhaal

november 11, 2008 on 8:51 pm | In Bijna Kleuter, Dit is nu | 27 Comments

Tja.
Ik heb natuurlijk wel een reputatie hoog te houden hier. Als Dè Mama. Dus. Wat dacht U van een Sint Maarten-logje dan maar?
Nou?
Niet?
Pech.

.de meisjes hebben rokjes aan. maar niet bij mij op schooltje, mama. ik twijfel of ik dat wel eens gezien heb. wel bij jou, mama.

Zie ‘m staan dan. Voor zover dat lukt met die donkere foto. Übersjatzig hoor, kan ik U wel vertellen. Hoe ‘ie daar stond, bij buurdinnetje voor de deur. Z’n twéé liedjes te zingen. Die ene, waarmee ‘ie me om had gistermiddag en we toch nog de deur uit gingen om zo’n lampje te scoren en die andere, van die meisjes-hebben-rokjes aan, waar ‘ie niet helemaal uit leek te komen.
Mama, de meisjes hèbben helemaal geen rokjes aan. Niet bij mij op schooltje. Ik twijfel of ik dat wel eens gezien heb. Wel bij jou, mama.
Tja, nou ja, dan moet de mama maar doorgaan voor een meisje. *proest*

Haal ik ‘m dus gistermiddag op van schooltje, komt ‘ie met zo’n lampion-geval aan. En een verhaal over liedjes zingen en snoepjes. Waarna het kwartje, zij het langzaam, viel. Bij dè mama. Dus, terwijl hij z’n tas ging pakken, ik naar zo’n jufffie, vragen hoe ik daar in Godsnaam een lampie in moest zien te frummelen. Nou, die hadden ze wel bij de Intertoys. Nee, bij de Vomar, wist ander juffie. Ik zag het al helemaal voor me, dat er De Dag Voor nergens meer zo’n lampie te scoren was en dacht, we zien ’t nog wel even.

Maar ja, toen waren we thuis. En hadden onze broodjes op. En Bijna Kleuter ging zoet spelen. En begon spontaan te zingen. Elf november ìs de dag, dàhat mijn lìchtje, dahat mijn lìchtje… En toen was ik dus om hè. En twitterde nog even wat tips om ‘m uiteindelijk toch maar achter in de auto te gooien laten stappen, op weg naar de Vomar. Waar ze die dinkies voor négenenvijftig cent hadden. Excl. batterijen. Die we uit de babyfoon sloopten, in de oplader deden en toen.

Vanavond. Was het zover. En een zìn dat ‘ie had, maar hij wou alléén naar Daantje buurdinnetje. En dus. Duurde onze eerste (ik dacht zelfs nog even dat dat met waxinelichtjes moest) Sint Maarten welgeteld drie minuten. En, gezien het weer, was dat lang zat. En Bijna Kleuter had twéé ròlletjes snoep gekregen, waarvan ‘ie maar liefst vijf (!) snoepjes mocht.
Wat een feest.
Dat Sint Maarten.

Net zat ik aan de telefoon met m’n dinnetje en ik vroeg of zij misschien wist wie die gozer was dan. Ze zat net achter de computer, dus ze googlede wel even. En het is dus een heilige, bla bla, lang verhaal. Aldus dinnetje.

27 Comments »

RSS feed for comments on this post.

  1. Maakten ze op schooltje geen lampion? Dat deden wij altijd.
    Bij ons kwamen er ook van die ongelofelijk shcattige kinderen aan de deur. Eentje wilde helemaal geen snoep, een ander begon een liedje te zingen, maar dat was blijkbaar de verkeerde, dus werd er helemaal opnieuw begonnen.
    Ik heb me suf gelachen!

    Comment door Eline — 11/11/2008 #

  2. leuk verslag! behoorlijk wat overeenkomsten met mijn sint-maartenverslag, dat al af is, maar ik moet nog ff de foto prutsen. heus!

    Comment door sara — 11/11/2008 #

  3. @eline: Haal ik ‘m dus gistermiddag op van schooltje, komt ‘ie met zo’n lampion-geval aan.

    @sara: nou, ik las op twitter al minstens vijf huizen! en dat in drie minuten? ; )

    Comment door de mama — 11/11/2008 #

  4. Hier geen Sint-Maarten, maar klinkt wel zo leuk 🙂

    Comment door jennifer — 11/11/2008 #

  5. Hier geen zingende kindertjes aan de deur. Maar een lampionoptocht in de wijk 😉

    Comment door Marijke — 11/11/2008 #

  6. Hier vrijdagavond een lampionnenoptocht, maar dat heeft niets met sint Maarten te maken. Doen ze gewoon voor de leuk. Janna’s lampion staat al lang klaar hier. Nu nog een voor Renske maken, tenmiste, zij mag mee doen als het een beetje fatsoenlijk weer is.

    Comment door Toaske — 11/11/2008 #

  7. oh, toch jammer.
    dacht even snel iets op te steken hier.

    ontdekte hier laatst ook al dat ze in Amerika die nieuwe grote baas hadden ontdekt. ik wist niet eens dat dat gaande was. ach ja…

    hier ook veel kinderen. en een vuurtje buiten, en een tafel met warme choc en thee en koffie en een buurman die vraagt wat je wilt drinken als je doodmoe komt aangefietst… Ideaal!

    Comment door sana — 11/11/2008 #

  8. Hier werd nog nooit Sint-Maarten gevierd, maar dat gold ook voor Halloween en opeens stonden er wat jongetjes voor de deures te trick-or-treat-en. Dus ik zal me ook eens in die feesten gaan verdiepen… maar ach, ik heb nog ene jaartje, toch?

    Comment door Yvonn — 11/11/2008 #

  9. Hier werd nog nooit Sint-Maarten gevierd, maar dat gold ook voor Halloween en opeens stonden er wat jongetjes voor de deures te trick-or-treat-en. Dus ik zal me ook eens in die feesten gaan verdiepen… maar ach, ik heb nog een jaartje, toch?

    Comment door Yvonn — 11/11/2008 #

  10. Huh?
    Ik ga me maar 1 keer verdiepen hoor, hoogstens!

    Comment door Yvonn — 11/11/2008 #

  11. St Maarten, hahaha kèn je die niet? Die man scheurde zijn mantel met een zwaard in tweeen en gaf de helft aan een arme man……… (

    Anyway, hier in Zuid Holland leeft dat helemaal niet die hele St Maarten. Ik had er het nog met mijn collega’s over. Volgens mij is dat iets heel Noord Hollands…..

    Maar cute is Joon wel hoor met zijn lampion. En wel stoer dat jij rokjes draagt met dit weer. Ik waai er bijna uit 😉

    Comment door Inge — 11/11/2008 #

  12. enne, dat verhaal van die St Maarten, dat wist Friso me vandaag tijdens het eten te vertellen……

    Comment door Inge — 11/11/2008 #

  13. Is dat dan een aan regio gebonden feest ofzo? Ik ken het wel van zeggen, maar niemand die hier langs de deur loopt! Jammer, want zo’n lampion maken lijkt me wel erg leuk. Aan Halloween is hier ook helemaal niets gedaan eigenlijk (op de winkels na die vol lagen met die commerciele troepjes).

    Comment door anouk — 12/11/2008 #

  14. Mama of niet, maar ik heb hier helemaal niks mee. En de jongens gelukkig ook niet. Ik heb trouwens ook geen kind gezien hier, dus dat scheelt 😉

    Comment door Annemarie — 12/11/2008 #

  15. sint maarten is hier niet in met halloween liepen ze hier zo door de buurt maar dan ook nog verkleed…

    Comment door margriet — 12/11/2008 #

  16. In begin had ik ook zoiets van; huh St Maarten? En nu? Hoe gaat dat dan allemaal? Waar ik opgroeide hadden ze dat helemaal niet. Maar we zijn ondertussen geroutineerde St Maarten lopers. Merlijn heeft dit jaar voor het laatst gelopen (en met zijn 11 jaar was hij al een van de grootste) en Quintijn loopt volgend jaar voor het laatst. En dan hebben we dat ook weer gehad, haha. Dan hoef ik alleen nog maar aan de deur uit te delen.

    Comment door Tina — 12/11/2008 #

  17. @sana: hahaha als jij straks in ghana zit, mis je ‘het nieuws’ in ieder geval niet ; )
    @yvonn: alles goed? ; )
    @inge: ik droomde vannacht over jullie gezin (en het onze) en je had twee meiden!! (en een hele hippe paarse jurk)
    @inge: oftewel, jij had ook geen idee?!
    @anouk: vroeger ook nooit gelopen en bij m’n zus (gelderland) lopen ze al eerder en noemen ze het anders… (foekepotten ofzo?) maar wat ik wou zeggen. zo’n lampion maken kan (jij!) altijd natuurlijk. duhuh ; )
    @annemarie: hé, ik heb er duidelijk (toch?) ook niks mee, maar wat zou jij doen als manon straks met zo’n ding thuiskomt met bijbehorende liedjes? nou?
    niet?
    echt wel.

    @tina: hier ook geen kind aan de deur geweest hahaha had dus dinnetje ad foon (zwolle) en die liep om de paar minuten naar de deur en dan hoorde ik weer ‘dat de tandarts boren mag’ en één groepje zei niet eens dank je wel!

    Comment door de mama — 12/11/2008 #

  18. en toen had ik avonddienst. Was dat even balen. Dus Zij heeft die kindjes geturfd en het waren er wel 38!
    Volgend jaar ga ik ook lopen….misschien ook maar 3 minuten. Even bij oma langs. Ik vind het zo leuk om een kind te hebben. EINDELIJK mag ik overal weer aan meedoen.

    Comment door maureen — 12/11/2008 #

  19. @maureen: 38?!!

    Comment door de mama — 12/11/2008 #

  20. Het eerste jaar, dat wij hier in Lelystad woonden, kwamen er ongelooflijk veel kindjes langs. Gisteren had ik genoeg aan 1 zak mini’s en die is nog niet eens leeg.

    Comment door Trui — 12/11/2008 #

  21. Ik kende het ook helemaal niet toen ik van R’dam naar hier verhuisde en heb ook echt opgezocht wat het nu precies was. Ik vind het wel wat hebben, de liedjes, mooie lampionnen en die blije kindergezichtjes. Waarom 1 snoepje (wat een mega grote spek was) omdat we nog moesten eten, je kan wel raden dat dat dus niet zo was. Ach vandaag hebben we lekker gesnoept, dat mag wel een keer. Volgend jaar gewoon weer?

    Comment door San — 12/11/2008 #

  22. ik vond het vroeger altijd onwijs leuk om te lopen. Overal kindjes met lampionnen op straat. De lichtjes dansten overal slingerend heen en weer aan die haakjes. Maar tegenwoordig kennen de kindjes maar 1 of 2 liedjes en lopen er alleen maar op snoep berichtte kindjes rond. saai hoor, het hele gevoel rond sint maarten is weg vind ik.
    Maar misschien verandert dat zodra ik wel weer zelf mag lopen. oh nee: zodra Fee-Luna gaat lopen en ik mee mag 😉

    Comment door Ruthy (Fee-Luna's mama) — 12/11/2008 #

  23. Echt warm herfstig logje, beetje alsof je gewoon nog steeds gezellig aan de telefoon zit te babbelen.
    Bij ons durfden ze niet te Sint Maartenen, zo’n enge boot met een deur die klemt, hebben we het snoep zelf maar opgegeten.

    Comment door Jowi — 12/11/2008 #

  24. hallo!!!!
    mag ik effe
    sintere maarten gaf zelfs z\ijn jas weg !!
    enne
    god zal belonen met honderd duizend kronen !!
    dus lopen zal je !!
    en wist je al dat het ALTIJD stormt en regent met sinte maarten??
    en als je kids dan eindelijk zo groot zijn dat ze alleen kunnen gaan…nadat jij jááááaren met álle buurtkindertjes hebt gelopen, ze overvallen worden door nét iets grotere kindertjes…
    en jij alsnog naar de moeder van dat nét iest grotere kind kan om verhaal te halen??
    sintere maarten ??
    geweldig !!!!
    😉

    Comment door J@ntje — 12/11/2008 #

  25. Ga me nou niet vertellen dat jij Maarten niet kent he? Geloof ik niet. En stilletjes zou jij ook nog wel eens langs de deuren willen. Ik hoor het je denken. Jawel, ontkennen helpt niet. En zingen. Van die kikkerbil. Geef het toe INGE.

    Comment door plato — 13/11/2008 #

  26. @plato: van die kikkerbil? vertel?

    Comment door de mama — 15/11/2008 #

  27. Meer dan 40 kindjes aan de deur hier met Sint Maarten. Wordt georganiseerd door school; groepjes kindjes trekken langs de deuren.

    Comment door Loezju — 16/11/2008 #

Leave a comment

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Entries and comments feeds.